(NaturalNews)

Важността на витамин D е добре известна. Още през 1930-те г. лекарите признават връзката между недостига на витамин D и скелетното заболяване, наречено рахит. Рахитът причинява омекване на костите и зъбите. Дори ако диетата на човек има адекватни нива на калций, ако няма достатъчно витамин D, за да контролира правилно нивата на калций и фосфатите в кръвния поток, може да се получи деминерализация на костите. Симптомите на рахит включват изкривени крака, болки в костите, проблеми със зъбите, разширяване на китките, чести фрактури на костите и черепни деформации.

Тъй като рахитът се вижда рядко в развитите страните, лесно е да се мисли, че недостигът на витамин D е нещо от миналото. Въпреки това, наскоро нови изследвания хвърлят светлина върху други, по-неуловими симптоми на недостиг на витамин D. Много заболявания, които на пръв поглед не изглеждат напълно свързани с нещо физически очевидно, като рахит, действително могат да имат корени в липсата на витамин D.

Какво точно е витамин D?

Според сайта за Лекарства и Добавки на Клиниката Мейо, терминът витамин D, всъщност, се отнася за различни форми на витамин, включително D2, който идва от храната и D3, който се произвежда от кожата при излагане на слънчева светлина. Основната цел на витамин D в тялото е да регулира нивата на калций и фосфор.

Слънчевият витамин?

Всъщност е трудно да се получи достатъчно витамин D от нормална диета. Той се намира в най-висока концентрация в мазните риби, като риба тон, скумрия и сьомга. Някои гъби също имат високо съдържание на витамин D и всъщност тяхното ниво на витамин се увеличава, когато са изложени на ултравиолетова светлина.

Докато нашата кожа произвежда част от витамин D, от който се нуждаем ежедневно, самото излагане на слънце обикновено не е достатъчно. Фактори като времето от годината, ъгъла на слънцето, облачна покривка, нива на замърсяване и дори използването на слънцезащитни продукти, могат значително да ограничат количеството на витамин D, произведен от кожата ни.

Симптомите на витамин D дефицит обяснени: топ 9 предупредителни знаци

Някои хора, които са с недостиг на витамин D, нямат непосредствени симптоми. Тези, които имат симптоми могат да изпитват неспокоен сън, мускулни крампи, обща умора, болки в ставите, мускулни болки или слабост, неспособност да се концентрират, главоболие, запек или диария и проблеми с пикочния мехур. Тук са изброени девет други сериозни заболявания, които са свързани с недостиг на витамин D.

 1. Астма – Показано е, че добавки от 1,200 IU витамин D дневно намаляват астматичните пристъпи и тяхната тежест.
 2. Депресия – Недостатъци на витамин D са били свързани с депресия и други психични заболявания. Дори е доказано, че получаването на достатъчно витамин D по време на бременност от жени, намалява шансовете на нероденото им дете от развитие на психични заболявания по-късно в живота.
 3. Сърдечно заболяване – Статия, публикувана в Molecular Nutrition & Food Research, съобщава, че сърдечно-съдовите заболявания са много по-често срещани при хора с недостиг на витамин D. Според статията, някои деца с тежка сърдечна недостатъчност също реагират добре на лечение с витамин D.
 4. Високо кръвно налягане – Високото кръвно налягане е било свързано с недостатъци на калций, магнезий, калий и витамин D.
 5. Ревматоиден артрит – РА е опустошително заболяване, което предизвиква системно възпаление, силна болка и увреждане на ставите. Проучвания показват, че витамин D може да облекчи болката и сковаността, свързани с ревматоиден артрит.
 6. Множествена склероза – Проучвания са показали, че географията е от значение, когато става въпрос за шансове за получаване на множествена склероза. Колкото по-далече от екватора живеете – и колкото по-малко излагане на слънце получавате – толкова по-вероятно е да развиете болестта. Това предполага силна връзка между множествена склероза и витамин D.
 7. Рак – Няколко различни видове рак са свързани с недостатъци на витамин D, включително рак на гърдата, рак на простатата и рак на дебелото черво. Причинната връзка е толкова силна, че всъщност Клиниката Мейо, препоръчва различни нива на дозиране на витамина за предотвратяване на рак и за лечение на рак на простатата.
 8. Пародонтоза – Това възпаление на венците може да предизвика болка, кървене и загуба на зъби. Витамин D помага при образуването на дефензини и кателицидини, които, от своя страна, могат да намалят броя на вредните бактерии в устата.
 9. Диабет – Една статия от Най-здравословните храни на света изброява лошия контрол на кръвната захар, като симптом на дефицит от витамин D. Това, на свой ред, може да увеличи риска от развитие на диабет.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Aurora Geib

By admin

4 thoughts on “Симптоми на недостиг на витамин D: топ 9 предупредителни признаци”
 1. Живея в мрачната и дъждовна Англия от 7 години. След слънчевия и топъл – напълно различен български климат попаднах на влага, облаци, дъждове и дефицит на слънце през всички сезони на годината. И резултатите не закъсняха . На петата година се появи задух, нарушения в сърдечната дейност, немощ, мускулни крампи и дълбока депресия. Започнаха да ме „лекуват“ с кортикостероиди – което още повече влоши състоянието ми, наруши дейността на ендокринната ми система. Реших да прекратя кортикостероидите, което съвсем ме срина. От година и половина прилагам режим и диети които бавно ме възстановяват. Неотдавна попаднах на материали за витамин Д и започнах да го приемам. Резултатите са наистина шокиращи. Много скоро страданията ми започнахс да отшумяват. Дишам нормално, сърцето бие равномерно, чувствам прилив на сили. Действието на този витамин е впечатляващо. Липсата му разбива целия организъм. И най-лошото е че на лекарите изобщо не им идва на ум, че причината за страднията може да се крие в дефицита на витамин Д.

  1. Здравейте! Бихте ли казала какво количество витамин Д приемате и коха забелязахте първите признаци на подобрение?

 2. Може ли да кажете след колко време прием на витамин д сте почувствали първите признаци на подобрение?

Напиши коментар

Добави обява

×
×