(NaturalNews)

Тъй като времето става все по-топло, все по-вероятно ще бъде да получим слънчево изгаряне. Може да бъде приятно да прекарваме време на открито, но резултатът от ужилването от слънчевото изгаряне не е забавен. Докато методите, като например прилагане на обикновено неподсладено пълномаслено кисело мляко или картофени обелки върху кожата са много ефективни при облекчаване на болката и намаляване на зачервяване, има начини да се помогне на кожата, дори преди да сме получили слънчево изгаряне.

Определени здравословни храни имат съединения, които стимулират здравето на кожата и яденето им може да я предпази от вредното въздействие на слънцето.

Яжте тези храни, за да защитите кожата си от слънчево изгаряне

1) Домати

В едно проучване, в което хората са консумирали четвърт чаша доматено пюре всеки ден в продължение на 10 седмици, се е установило, че имат 35 процента по-малко зачервяване на кожата при излагане на UV лъчение. Смята се, че каротеноидът в доматите, ликопен, може да предпазва от вредното въздействие на слънцето.

2) Червено грозде

Червеното грозде е с високо количество на кверцетин, флавоноид за който се смята, че играе роля за намаляване на UVB радиацията. Изследване, публикувано в Токсикология и Приложна Фармакология е установило, че квертецинът е отговорен за намаляване на оксидативното увреждане на ДНК, причинено от излагане на UVB, и е в състояние да защити кожата от свързано с това възпаление.

3) Ягоди

Този вкусен плод е с високо съдържание на витамин C, който  защитава кожата. Изследователи са установили, че екстракт от ягоди е в състояние да осигури на кожата способности за запазване, като включително намалява количеството на ДНК увреждане на кожата, което кара мнозина да предлагат включването на повече ягоди към диетите.

4) Зелен Чай

Зеленият чай има множество ползи, включително защита на кожата от възпаление от ултравиолетова радиация. Благодарение на катехините, антиоксиданти в листата от зелен чай, той може да помогне за прогонване на токсичните свободни радикали, които опустошават кожата.

Въпреки че е полезно за организма да получава пряка слънчева светлина, особено когато става въпрос за поддържане нивата на витамин D под контрол, твърде много слънце без подходяща защита може да навреди на здравето. Според Световната Здравна Организация (WHO) хроничното излагане може драстично да промени кожата, водейки до стареене на кожата, загуба на нейната еластичност, някои ракови заболявания на кожата и дори да играе роля в развитието на катаракта.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Raw Michelle

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *