Захар

(NaturalNews)

Бялата захар  повишава риска от развитие на различни здравословни проблеми, като пречи на нормалното действие на инсулина, повишава нивата на кръвната захар и много повече. Яденето на захар или всякакви храни, които са богати на бяла захар, дори може да влоши нечии здравословни проблеми. Най-ефективният метод за поддържане на ниски нива на кръвната захар е, като се избягва приема на преработени захари, както и включването на малки количества протеин във всяка храна. Известен диетолог, Наини Сеталвад, предлага шест по-добри и по-здравословни заместители, които хората могат да използват свободно вместо бяла захар.

Хората често жадуват за лакомства, тъй като организмът е в дисбаланс. Въпреки това, консумацията на бяла захар няма да реши този дисбаланс. По-долу са изброени по-здравословни и вкусни заместители на бялата захар.

Ето и списъка:

  • Мед

Медът е по-добра алтернатива от бялата захар, защото е алкален по характер. Това означава, че не произвежда газове или киселини. От друга страна, също така помага за укрепване на сърцето и предотвратява появата на хрема, кашлица и простуда. Също така е установено, че пречиства кръвта. Хората, които имат високо кръвно налягане трябва да приемат мед, тъй като ацетилхолинът, намиращ се в меда спомага за повишаване на притока на кръв към сърцето, следователно намалява кръвното налягане. Той може да бъде добавян в напитки или да се използва като подсладител в десерти.

  • Сок от захарна тръстика

Въпреки, че бялата захар идва от захарна тръстика, процесът, чрез който се рафинира вади много полезни хранителни вещества. Сокът  от захарна тръстика всъщност има витамини В и С, както и различни органични соли, като желязо, калций и магнезий. Той е добър за тези, които страдат от анемия и жълтеница. Естественият, пресен сок от захарна тръстика може да се приема като освежаваща напитка, дори без да се добавя лимон, джинджифил или някоя от другите съставки за аромат.

  • Джагери (Jaggery)

Наричана още „медицинска захар“, и често използвана за лечение на запек, кашлица и лошо храносмилане. Разполага с голямо количество минерално съдържание. От гледна точка на използване, това е най-близката алтернатива на захарта. Хората могат да получат джагери под формата на прах, течна или дори на блок. Може да се използва за подслаждане в много индийски лакомства.

  • Сушени плодове

Популярни сушени плодове включват стафиди, сини сливи, фурми и смокини. Фурмите са чудесен източник на желязо, витамин B, калий и фибри. Стафидите могат да бъдат използвани за подслаждане на храна. Смокините са чудесни за тези, които имат проблеми с храносмилането. Също така, са страхотни за борбата с астма, кашлица и простуда. Сините сливи са богати на фибри и могат да помогнат на хората да имат по-здрава храносмилателната система. Когато хората имат силна жажда за захар, сушените плодове са чудесен избор, в сравнение с бялата захар.

  • Свежи плодове

Вместо да приемате бяла захар или храни, които са богати на нея, плодове като ябълки, портокали, манго, дини и папая ще свършат работа. Захарта, която съдържат не е толкова концентрирана като бялата захар. Също така са пълни с хранителни вещества и без никакви нежелани мазнини.

  • Стевия

Стевията е южноамериканска билка, която  помога за намаляване на хипертония. Също така е чудесна за намаляване на стомашната киселинност и газове. Това е единствения подсладителят, който се препоръчва за диабетици.

Това са шест здравословни алтернативи на бялата захар. Специалистите препоръчват, че вместо бяла захар, в ежедневната диета могат да бъдат използвани, споменатите по-горе алтернативи.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sandeep Godiyal

By admin

One thought on “Топ шест по-добри заместители на захарта”
  1. Благодаря за информсцията. От скоро сериозно се опитвам да изключа захарта от кухнята си. Дори и кафявата я ползвам по-рядко, с презумцията, че е все пак промишлен продукт. За сега за мен най-добра алтернатива са мед и кленов сиропза течни продуки( чай, кафе, попари и др.) и фурмите за тестени изделия. Между другото ако попаднете на качествени и пресни фурми, то може и да изместят тестените изделия напълно. Просто един зелен чай с жасмин и 3-4 фурми и….. да ви е сладко 🙂

Напиши коментар

Добави обява

×
×