(NaturalNews)

Добре дошли в „Аптека на Хората“. Не е необходимо лекарско предписание. Още доказателства, че храната е лекарство.

Искате ли да запазите или увеличите силата на ума си, въпреки стареенето? Ето няколко доказани, засилващи мозъка, богати на хранителни вещества плодове, които може да ви изненадат.

Една ябълка на ден всъщност е добра идея

Една ябълка на ден държи Алцхаймер и загубата на паметта настрана. Ябълките, особено когато се консумират сурови засилват функцията на мозъка. Според проучване от 2004 г. от Университета Корнел, ябълките са богати на кверцетин, мощен антиоксидант, който предпазва мозъчните клетки от оксидативния стрес, унищожаващ тъканите.

Изследователите излагат клъстери от изолирани клетки от мозък на плъх в петриеви блюда с различни концентрации на кверцетин или витамин С. Тези клетки след това са потопени във водороден пероксид за симулиране на оксидативен стрес.

Отделна група от изолирани клетки от мозък на плъх са били изложени на водороден пероксид без предварително антиоксидантно третиране.

Клетките, които са били третирани с кверцетин имат значително по-малко окислително увреждане, в сравнение с нетретираните клетки и дори третираните с витамин С клетки. Изследователите заключават, че кверцетинът предлага отлична защита срещу невротоксичност.

По-ранно изследване на Университета на Филаделфия през 2000 г. е първото, което свързва дегенеративни заболявания на нервната система, като Паркинсон и болестта на Алцхаймер с окислително увреждане на протеин в нервните клетки.

Кверцетинът се съдържа главно в корите на ябълките. Червените ябълки съдържат най-много кверцетин. Ако сте загрижени за загуба на паметта и други дегенеративни мозъчни заболявания или просто искате да защитите или да повишите вашата памет, биологичните ябълки трябва да са включени във списъка ви за пазаруване.

Предупреждение: Конвенционално отглежданите ябълки са на върха на списъка с отрупани с пестициди плодове и зеленчуци „Мръсната дузина“ на (EWG) Работната Група За Околната Среда 2013. Конвенционално отглежданите ябълки са сред първите 12 плодове и зеленчуци с пестициди. Яжте само биологично отгледани ябълки.

Боровинките са храна за мозъка

Стивън Прат, MD, автор на Суперхрани Рх: Четиринадесет храни, които променят живота ви, нарича боровинките „плодове за мозъка (brainberries)“. Проучвания показват, че боровинките защитават мозъка от оксидативен стрес и следователно действието на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер или деменция.

В едно проучване, стареещи плъхове били хранени с боровинки и след това им се дават тестове за запаметяване. По-възрастните плъхове, които са били хранени с боровинки се представят толкова добре, колкото и младите плъхове, които не са били хранени с боровинки. Фитохимикалът антоцианин подобрява паметта и психическото състояние.

Антоцианините са мощни флавоноиди, намиращи се в корите на тъмни растителни храни, и са с високо съдържание на антиоксиданти с противовъзпалителни свойства.

Антоцианините лесно се абсорбират в кръвния поток и лесно преминават през кръвно-мозъчната бариера. След това проникват в региона на мозъка, известен като стриатум, средище на паметта и моторната функция.

Стриатумът е от особено значение за тези които страдат от болестта на Паркинсон. Диета, богата на боровинки е показала защита срещу загуба на мозъчни клетки, дефицит на паметта, способността за учене и моторната координация.

Боровинките също така стимулират растежа на нови нервни клетки и подпомагат за по-добра комуникация между нервните клетки чрез процес, известен като трансдукция.

Авокадо – новооткрити ползи за здравето

Да, авокадото технически е плод, и то е почти толкова добро, колкото боровинките в насърчаването на здравето на мозъка, според експерта по хранене Стивън Прат, MD.

Неврологът Даниел Г. Амен, автор на Ню Йорк Таймс бестселъра Промени Мозъка Си, Промени Живота Си, казва че Авокадото е една от най-здравословните храни за мозъка, която може да помогне за предотвратяване на болестта на Алцхаймер.

Авокадото е с високо съдържание на витамин Е, B витамини, фолиева киселина и омега-3 мастни киселини, които допринасят за здравето на мозъка.

Вестникът Заболяване на Алцхаймер и Свързани Нарушения, съобщава, че високи дози витамин Е обръщат загубата на паметта при пациенти с болестта на Алцхаймер, забавят развитието на болестта, и дори могат да обърнат симптомите на ранен етап на Алцхаймер.

Авокадото също е богато на олеинова киселина, мастна киселина, която е необходима да се създаде и поддържа миелин, тъканта около нервите, които защитават невротрансмитерите и ускоряват невротрансмисиите.

Изобилие от здравословен миелин е необходимо за забързване на информационния поток между невроните. В действителност, миелинът позволява на информацията да пътува със скорост до 320 километра в час. Невроните без миелин комуникират с много по-ниска скорост.

Бялото вещество на мозъка е пълно с миелин. Гладкото и бързо транспортиране на информация е от съществено значение за ученето и оптимално когнитивно функциониране. Така че спрете да броите калориите, игнорирайте лошите думи за авокадото и му се наслаждавайте.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: PF Louis

 

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *