(NaturalNews)

Щастието идва лесно за някои, но за мнозина то е ежедневна борба. Някои носят тежестта на целия свят на раменете си, докато други виждат красотата във всичко. Нещастните хора се занимават с вътрешни борби, страхове, ранни жизнени травми, генетични предразположения, главни наранявания, загуби и т.н. Нашите зададени точки за щастие се различават, както и нашите обстоятелства. И все пак, това, което правим за обстоятелствата е най-важно. Същото прави и това, което ядем, защото храненето е основата на благополучието.

Витамин D

Щастието започва с получаване на малко слънце. Витамин D се произвежда в кожата от слънчевата светлина, също и се предлага като добавка. Над 5000 IU витамин D3 дневно е оптимално за костна и мускулна сила, предотвратяване на рак, сърдечно-съдовото функциониране, предотвратяване на автоимуннни заболяванията и устойчивост от инфекция. Също така подобрява усещането за благополучие, подобрява съня, намалява възпалението и облекчава депресията, които допринасят за щастие.

Омега-3

Също толкова важно за щастието са омега-3 мастните киселини, които поддържат сърцето, мозъка, настроението, ставите, кожата, имунната система, алергии, храносмилане, метаболитно здраве и здравето на очите. Очите и мозъкът съдържат високи нива на DHA – зрялата форма на омега-3 – която подобрява нервно-клетъчния растеж и комуникация. Омега-3 мастните киселини намаляват възпалението, процес, който захранва депресия, безпокойство, когнитивна дисфункция, сърдечно-съдови заболявания и рак. Ниски нива на омега-3 се свързват с когнитивна дисфункция, докато омега-3 добавките помагат при депресия, безпокойство, биполярност, ХРНВ и поведенчески проблеми. Рибеното масло поддържа затворниците от безредици, и прави щастливи майки и бебета. Омега-3 дефицитът е рисков фактор в по-големите психиатрични и личностни разстройства, отчаяние, убийство и самоубийство. Омега-3 мастните киселини също осигуряват защита срещу затъпяване причинено от захарта. Облекчението на Артрит също заслужава няколко усмивки. Животински източници са мазните риби, месо, мляко и млечните продукти на хранени с трева животни и маслени добавки от риба и крил. Вегетариански източници са водорасли, лен, орехи, коноп и семена от чиа. Други здравословни мазнини, откриващи се в зехтин, авокадо, ядки, семена, както и зеленолистни зеленчуци също намалят риска от депресия.

Антиоксиданти

Много мазнини са податливи на окислително увреждане (гранясване), което допринася за стареене и хронични заболявания. Омега-3 мастните киселини са защитени от няколко антиоксиданти, включително и каротеноиди, витамин E, куркумин, CoQ10, зехтин и екстракти, плодове, зеленчуци и зелен чай. Жълтите каротиноиди (лутеин, зеаксантин) защитават омега-3 мастните киселини в мозъка и очите, за предотвратяване на деменция и слепота, което може да доведе до зависимост, депресия и нещастие. Нервната тъкан се регенерира трудно, и се нуждае от антиоксидантна защита.

Възрастните с по-високи нива антиоксидантни са по-оптимистични. Каротеноидите от плодове, зеленчуци или добавки са особено ефективни. Висок прием на каротеноиди е свързан с многобройни ползи за здравето и дълголетието, на базата на преглед от 62 проучвания. За съжаление, много хора попадат в умерена до висока категория риск от заболяване, въз основа на ниското потребление на каротеноиди.

Серотонин

Повишаването на серотонина подобрява настроението. Серотонинът е направен от триптофан. 5HTP (5-хидрокситриптофан) е доказан, че повишава нивото на серотонина. Витамини B6 и B12 помагат за поддържане на серотонинните нива, и помагат за намаляване на раздразнителност, слабост, безсъние и успокояване на нервите. Витамин В6 увеличава омега-3 мастните киселини в клетъчните мембрани. SAMe (S-аденозилметионин) също така насърчава невротрансмитерите, повишаващи настроението.

Други хапчета за щастие

Теанинът от зелен чай е успокояващ и подпомага съня. Фенилетиламин (ФЕА) е антидепресант, намиращ се в шоколада и синьо-зелените водорасли. Магнезият успокоява мускулите и нервите, подобрява настроението и стимулира съня. Фибрите помагат за щастливи бактерии в червата, които връщат услугата чрез премахване на токсините от тялото ни. Сладките неща и въглехидратите са сред най-успокояващите храни, въпреки някои сериозни недостатъци. Малко суров мед дневно е здравословен, и ще даде тласък на триптофана в мозъка за увеличаване на серотонина. Списъкът продължава още и още. Експериментирате малко с тези, повдигащи настроението, храни и добавки. Ще бъдете щастливи, че сте го направили.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Dr. Phil Domenico

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *