Месото е животинската плът, която консумираме като храна. Какъв вид месо ядем, в този случай, червено или бяло, може да бъде въпрос на вкус, предпочитание или по здравословни причини. Месото е хранителен източник на протеини в нашата диета и ни осигурява цинк и други витамини, от които се нуждаем. Червеното месо получава своя цвят от високите концентрации на миоглобин, което е вещество, помагащо на мускулите да използват кислород. Бялото месо, подобно на цвета му, има тенденция да бъде по-скучно. Има някои съображения, които трябва да се вземат предвид при избора на вида на месото. Следната информация се отнася до разликите между червено и бяло месо.

Червено месо

Червеното месо идва от по-големи животни. То съдържа по-високо ниво на миоглобин, което води до червен цвят. Червеното месо е свързано със сърдечни заболявания и заболявания като диабет, сърдечносъдови заболявания и затлъстяване. Червеното месо също е свързано с колоректален рак. Това е така, защото червеното месо съдържа повече наситени и транс-мазнини от бялото месо. Червеното месо има повече мазнини, което означава, че има и повече калории. Въпреки това, червеното месо съдържа повече желязо, цинк и витамин B в сравнение с бялото месо. Желязото, намиращо се в червеното месо, се нарича „хем“ желязо, което тялото лесно абсорбира.

Бяло месо

Бялото месо може да се получи от пиле, риба, пуйки, зайци. Това месо се класифицира по цвят, състоящ се от светли и тъмни опции. Някои зони по тялото на животните имат по-светли и по-тъмни нюанси на месото. Например, при пилето, бедрата и краката имат по-тъмно месо, в сравнение със зоната на гърдите. Миоглобинът придава по-тъмен вид и се намира в областите на тялото, където мускулите се използват много. Бялото месо е по-постно в сравнение с червеното месо. То също така има по-малко съдържание на мазнини, приравнявайки се на по-малко калории. Това означава също, че бялото месо е с по-ниско съдържание на холестерол. Тези различия са важни за хората със здравословни и храносмилателни проблеми.

За месоядците е добра идея да консумират малко количество от двата вида. Има ползи и от червеното и от бялото месо. Червеното месо може да се използва за натрупване на мускули, докато бялото месо може да се използва за отслабване. Не забравяйте, че 30 грама червено месо (говеждо месо) има 70 калории в сравнение с 30 грама бяло месо (пилешко месо) с 30 калории. Тялото също така може да абсорбира повече от протеина от бяло месо, 80% срещу 74% от червено месо (бионаличност). Метаболизмът също играе роля в начина, по който тялото използва и изгаря тези източници. Всяка клетка в тялото се нуждае от протеин, така че не забравяйте да си набавявате препоръчителните дневни количества за оптимално здраве (минимум 45 грама на ден за жените и 52 грама за мъжете).

Автор: everybodysfit

Източник: https://www.naturalnewsblogs.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *