Четири изненадващи употреби на водороден пероксид

(NaturalNews)

Водороден пероксид е химично съединение без мирис и цвят, което се състои от вода и кислород. За първи път е идентифициран и изолиран от френския химик Луи Жак Тенар през 1818 г. и от началото на 20-ти век се е превърнал в един от най-популярните повърхностни дезинфектанти в Европа, поради бързината, с която убива микроорганизмите чрез оксидация.

Водородният пероксид все още се намира в повечето аптеки днес и продължава да бъде много по-обичана алтернатива на белината, поради ниската си цена и екологично естество. Въпреки това, този бактерициден агент е много универсален и има много повече употреби, отколкото повечето хора осъзнават.

Вода за уста и паста за зъби

Поради своите естествени окисляващи способности, водородният пероксид е фантастична и евтина вода за уста, която почиства и избелва зъбите. За да го използвате, за тази цел, смесете три или четири капки водороден пероксид (между 3 и 6% концентрация) с равни части вода и жабурете сместа в устата си за 20-30 секунди. След като изплюете, изплакнете устата си с чиста вода, за да се отстранят всякакви остатъци.

Водородният прекис може да се използва като паста за зъби (всъщност, много пасти за зъби, продавани в здравните магазини го съдържат като основна съставка). Както преди, разбъркайте няколко капки, между 3 и 6 процента, водороден пероксид с равни части вода и мийте зъбите си с помощта на сместа. Някои хора обичат да добавят сода бикарбонат или морска сол, за да подобрят антисептичните му свойства.

Прах за пране

Водородният пероксид е силен избелващ агент и може да помогне за премахването на повечето петна. Също така е по-малко агресивен, отколкото търговските перилни препарати, които обикновено съдържат неестествени химикали, износващи дрехите с течение на времето.

Просто добавете чаша 35 процента водороден пероксид към 4 литра гореща вода и оставете дрехите да се накисват в сместа за около 1 и 2 часа. Много хора също са имали добри резултати с добавяне на водороден пероксид в перални машини, вместо белина. Освен премахването на стари и нови петна, той също може да избели белите дрехи и да прави цветните дрехи по-ярки.

Съдомиялни машини

Няколко капки от 35 процента водороден пероксид смесени в чаша топла вода са фантастичен естествен заместител на течни препарати за миялни машини. Освен че е по-безопасна и по-евтина, сместа е много по-ефективна при премахване на замърсяване и оставя чашите без петна. Водороден пероксид, разреден в подобни нива, може да се използва за почистване на самата съдомиялна машина.

Накисване на плодове и зеленчуци

Водороден пероксид може да премахва вредни бактерии и химикали от плодове и зеленчуци. За да го използвате с тази цел, добавете чаша 35 процента водороден пероксид към 4 литра студена вода. Потопете продуктите с тънка кожа, като марули, в сместа за 20 минути, а тези с по-дебела кора, като краставици, в продължение на 30 минути. Ако отцедите, изсушите и съхранявате в хладилник плодове и зеленчуци веднага след тяхното почистване, свежестта им ще бъде значително удължена.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe2 Коментара на Четири изненадващи употреби на водороден пероксид

  1. Rumiana Petkova каза:

    Непрекъснато използвам кислородна вода 3% и наистина разредена 1:1 с обикновена вода е незаменимо средство като вода за уста. Така се лекуват и възпалени венци! За зеленчуците научих сега и ще го направя.

  2. Боряна каза:

    Освен това 3%та кислородна вода е незаменимо средство за дезинфекция на четката за зъби, както и гъби за миене на съдове и какво ли не още …

Вашият коментар