Лимоните са известни с това, че от тях се прави вкусна прясна лимонада. Те могат също така да  намерят приложение и в някои рецепти за храни или да служат като ароматно допълнение към любимите ви потпури. Има, обаче, и то голям брой „други“ приложения на този плод, които може да ви изненадат и те са изброени по-долу.

 1. Разтвор за нокти: Просто накиснете кожичките в лимонов сок в продължение на няколко минути и ще бъдете изумени колко добре ги почиства от жълтеникавия оттенък.
 2. Консервант: Добавен към малко вода, лимоновият сок може да запази картофи, ябълки, круши и други от покафеняване.
 3. Дезодорант за кофи за отпадъци: Изсипете малко лимонов сок в канала или хвърлете нарязани лимонени кори в кофата за боклук и скоро ще забележите, че неприятната миризма е изчезнала.
 4. Дезодорант за тяло: Срежете един лимон на две и го натъркайте под мишницата си, той ще убие повечето от причиняващите миризма бактерии, които се намират там.
 5. Репелент за насекоми: Много насекоми не могат да устоят на миризмата на лимона. Използвайте го също, за да почистите прозорци и мебели. Изсипете лимонов сок в пукнатини и цепнатини, през които могат да бъдат изкушени насекомите да влязат във вашия дом.
 6. Почистване на стъкло и плат: Силата на лимона може да остави чашите ви блетящи, както никога преди. Той може също така да премахне петна по дрехите, с които други почистващи вещества не могат да се справят.
 7. Успокояващ гърлото чай: Лимонов чай може да помогне за прогонване на болки в гърлото, като убие вредните бактерии. Можете също така да правите гаргара с лимонена вода, за да се постигне същия ефект.
 8. Почиства тоалетни: Смесен с боракс, лимонът може да помогне да се справите с тези трудни, ръждиви петна по тоалетната.
 9. Здравословен тоник: Лимонът повишава метаболизма и по този начин може да ви помогне да живеете по-здравословно и да загубите излишното тегло.
 10. Добавка за ориз: Добавете малко лимонов сок към ориза докато ври. Това ще предотврати залепването и ще направи  почистването на съда по-лесно.
 11. Алтернатива на белината: Сипете малко пресен лимонов сок в следващото си бяло пране и то ще излезе от пералната машина по-бяло. Ефектът е още по-голям, ако изсушите прането на слънце.
 12. Третиране на кожата: Нанасянето му върху кожата ще отстрани омазняването и ще премахне най-външния слой на мъртвите кожни клетки. Той може също да успокои сърбящи кожни обриви.

Лимонът е изключително многофункционален плод, чийто сок е полезен по много начини. Използването му в бита може да ви спести пари. Тъй като лимоните са 100% натурални, също така ще спечелите ценни ползи за здравето. Като много от Божиите блага на човечеството, лимонът е изключително полезен и гъвкав продукт.

 

Автор: Alex Jordon

Източник: http://blogs.naturalnews.com/author/alexjordon/

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *