(NaturalNews)

Краставиците са една от тези храни, които изглежда никога не попадат под светлината на прожекторите, въпреки че са едни от най-широко култивираните зеленчуци в света. По различни причини на този зеленчук трябва да се обърне по-голямо внимание, отколкото получава в момента.

Следните ползи за здравето са посочени като причини, защо краставиците следва да бъдат включени в диетата на човек

 • Краставиците поддържат тялото хидратирано

Краставиците са 90% вода, което означава, че яденето на една е толкова освежаващо като чаша вода. Яденето на краставици, особено в горещите летни месеци, ще запази тялото хидратирано.

 • Облекчаване на слънчево изгаряне

Краставиците също могат да освежават локално. Парчета краставица ще помогнат за успокояване и облекчаване на слънчеви изгаряния.

 • Елиминират токсините

С 90% съдържание вода, краставиците могат да помогнат за промиване на токсините от тялото. Всъщност, редовно ядене на краставици ще помогне за разлагане и промиване дори на камъни в бъбреците.

 • Пълни с витамини

Краставиците са богати на повечето важни витамини, от които се нуждае тялото. Те съдържат витамин А, витамин В и витамин С, които укрепват имунната система и дават на организма повече енергия и младежки блясък. Консумирането на комбиниран сок от краставица, спанак и моркови на ден ще засили имунната система на човек да се  бори с често срещани вируси, като настинки и грип. Уверете се, че включвате кората, тъй като тя съдържа 12% от препоръчителната дневна доза за витамин C.

 • Красива кожа

Спа центровете винаги включват краставици, защото те са богати на магнезий, калий и силиций.

 • Добри за тези, които наблюдават теглото си

Краставиците са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на вода, което ги прави идеални за тези, които искат да загубят няколко килограма. Те също са богати на фибри, които спомагат храносмилането и могат да бъдат лек за запек. Могат да се използват в супи и салати или самостоятелно като здравословна, хрупкава закуска.

 • Съживяват очите

Дами с парчета краставица върху очите е често срещана гледка в списания и филми, но това наистина работи. Освен съдържанието на вода, краставиците имат противовъзпалителни свойства, които помагат за отоци.

 • Храна против рак

Краставиците имат ларициресинол, секоизоларициресинол и пиноресинол. Те  предотвратяват някои видове рак, като рак на гърдата, на матката, на яйчниците и простатата.

 • Контролират холестерола, кръвното налягане и нивата на кръвната захар

Краставиците съдържат хормон, който е необходим за производството на  инсулин от панкреаса, хормон, който обикновено липсва при пациенти с диабет. Краставиците също съдържат стероли, които понижават холестерола в кръвта. Изобилието на  фибри, магнезий и калий в краставицата, работят ефективно за регулиране на кръвното налягане. Всъщност, краставиците са ефективни при хора, които имат или високо или ниско кръвно налягане.

 • Перорална помощ

Сокът от краставица лекува и успокоява венците. Фитохимикалите също спомагат за премахването на лошия дъх. Опитайте се да поставите парче краставица на небцето на устата и я натиснете там с помощта на езика за около минута.

 • Здрава коса и нокти

Краставиците съдържат силициев диоксид, който е известен с това, че прави косата и ноктите блестящи и силни. Освен това, краставиците съдържат сяра, която подпомага растежа на косата.

 • Добри за ставите

Силициевият двуокис в краставиците помага за поправяне и укрепване на съединителната тъкан, което ги прави добри за ставите и за лечение на артрит. Особено в комбинация с моркови, краставиците могат да лекуват подагра чрез намаляване нивото на пикочна киселина в кръвта.

 • Добро за махмурлук

За тези, които очакват масивен махмурлук, яденето на няколко резенчета краставица преди лягане може да помогне за облекчаване на сутрешното главоболие. B-витамините, електролитите и захарта в краставиците попълва тези, които са били изчерпани, което ще помогне за смекчаване на махмурлука.

 • Здраве на бъбреците

Както краставиците помагат за понижаване на пикочната киселина в кръвта, също така  помагат за поддържането на здрави бъбреци.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sandeep Godiyal

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *