айважива-цвете-синьо-билка

Айважива /Alcanna tinctoria/ е почти застрашена многогодишна билка, която се характеризира с груб, космат стрък и тъмно лилаво цвете. Статия, публикувана на портала Luonto Porttiwebsite, отбелязва, че растението е местно за югоизточните части на Европа. Сезонът на цъфтежа на билката е между юни и август. Айважива може да се среща често в общи части, като например места за товарене, крайпътни пътища и дворове, както в пустош и в полета.

Името на растението произлиза от арабската дума „alhinna“ или къна. Това до голяма степен се дължи на корените на Айважива, които традиционно се използват за получаване на червена боя. Корените отдавна са били използвани от френските жени като форма на гримиране. Айважива е известна у нас с имената винче, багрилна айважива, паче гнездо, алкана бояджuйска, лисича трева, воловец, краставец.

Списък на известните хранителни вещества в Айважива

В публикация на уебсайта на Herbpathy, са изброени основните компоненти, които се намират в Айважива. Тези съединения включват:

  • алканини
  • калций
  • танини
  • клей
  • калий

Лекарствени употреби на Айважива

Айважива е най-известна със своите отхрачващи свойства и традиционно се използва за насърчаване на цялостното здраве на дихателните пътища. Лекарствената билка се използва за облекчаване на дихателни проблеми, като постоянна кашлица и бронхиален катар. По същия начин растението обикновено се използва като средство за лечение на различни стомашно-чревни състояния, като язви в стомаха и дванадесетопръстника. Айважива е полезна и за борба с чревни червеи, както и с жълтеница.

Също така е установено, че лечебната билка съдържа успокояващи свойства, които спомагат за облекчаване на множество кожни заболявания. Tрадиционно Aйважива се използва за направа на мехлем за лечение на язви, възпаления и изгаряния. По същия начин, растението може да се използва за облекчаване на рани. Освен това е известно, че Aйважива укрепва цялостната имунна система на организма. Билката съдържа мощни свойства, които помагат да се предотвратят инфекции като дребна шарка и морбили.

Освен това е установено, че Aйважива облекчава състоянията, свързани с мускулите и костите. Отвара от билката обикновено се използва за укрепване на гърба и адресиране на хронична болка. Лечебната билка също така действа добре срещу натъртвания и болки, свързани с падане.

Системи на тялото, които могат да се възползват от Айважива

Айважива  широко се използва за укрепване на респираторния тракт и свързаните с него заболявания. Билката може да се използва за укрепване на храносмилателния профил и имунната система на организма. Също така, лечебното растение е полезно за облекчаване както на мускулната, така и на скелетната болка. Показано е, че насърчава здравето на кожата.

Начини за използване на Айважива

Листата и издънките на Айважива са годни за консумация и могат да се консумират точно както спанака. По същия начин, цветята могат да бъдат приготвени или използвани като интересна гарнитура. Студена инфузия, направена от Айважива, може да се използва като диуретик, а гореща инфузия за предизвикване на изпотяване. Чайовете от билката също са широко употребявано лечение в народната медицина.

В допълнение, Айважива може да се използва като локално лечение на различни кожни състояния. Айважива може да бъде обработена за хомеопатично лечение за облекчаване на редица храносмилателни нарушения.

 

Резюме

Айважива облекчава респираторни заболявания като постоянна кашлица и бронхиален катар.

Айважива адресира язви на стомаха и дванадесетопръстника, жълтеница и чревни червеи.

Айважива облекчава рани, пробождания, възпаление на кожата, изгаряния.

Айважива предотвратява дребна шарка, морбили, синини и хронична болка.

Айважива подобрява здравето на дихателните пътища и храносмилателния профил на организма.

Айважива подсилва имунитета на организма срещу инфекции.

Айважива подобрява състоянието на кожата, както и здравето на мускулите и костите.

 

Автор:  Earl Garcia

Източник: https://www.naturalpedia.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×