(NaturalNews)

Tук ние говорим много за храната и нейното значение за поддържане на живота. Но как можем ние, като хора да продължаваме да поддържаме жизнеспособно производството на храни за себе си, особено в свят, където природните ресурси са все по-оскъдни? Един от отговорите на този въпрос може да бъде аквапоника, уникален метод на отглеждане на храни, който използва нормалните функции на растенията и на рибата за производство на големи количества храна в компактни пространства.

Ако сте един градски жител най-вероятно вече сте оценили наличието на пресни плодове и зеленчуци на пазара, продукти, които основно идват от местните ферми и оранжерии. Но какво, ако ви кажем, че аквапоника  също така отговаря за снабдяването на вашата трапеза с прясна храна? Това е вярно. Всичко, от зеленчуци и билки до боб и бобови растения, могат да се отглеждат в аквапоника, среда, която е подходяща особено в градски условия, където земята е ограничена.

„Аквапоника е метод за комбинирано отглеждане на риба и зеленчук, при който няма нужда от почва“, обяснява Роман Гаус – швейцарски фермер, за процеса. „Фермерът развъжда сладководни риби (аквакултури) и растения (хидропоника) в циркулационна водна система, в която се обменят хранителни вещества между двете. Отпадъчните води от рибата служат като органичен тор за растенията, а растенията пък почистват водата от рибните изпражненията и урината. “

Отглеждане на биологична храна в малки пространства с аквапоника

Тъй като аквапоника по същество е затворена система, с изключение на храната за рибите,  която се налага да се отглежда или закупува отделно, може да действа самостоятелно и без много от обичайните материали, необходими за традиционното земеделие. Това означава, че една добре проектирана аквапоника система може да се инсталира и работи почти навсякъде, включително и в гъсто населените градски среди. Високите покриви и върховете на паркинги  са само няколко примера на многото места, където аквапоника системи могат да работят.

Това е добра новина за много градски фермери с ограничен достъп до чисти и незамърсени почви. Една добре проектирана аквапоника система  е способна да произвежда големи обеми плодове и зеленчуци. Според Гаус, 2700 кв. метра парникова ферма, която той в момента  изгражда на покрив в Базел, Швейцария, се очаква да произвежда повече от пет тона пресни зеленчуци и около един тон риба годишно.

Интересен е фактът, че в сравнение с конвенционалните методи за рибни стопанства, аквапоника използва 90 процента по-малко вода и изисква значително по-малко добавяне на хранителни вещества за отглеждане на същото количество риба. По същия начин, плодове и зеленчуци могат да се отглеждат ефективно, без необходимостта от пестициди и други синтетични химикали, всички, от които са известни за унищожаване на околната среда и здравето на човека, когато се използват в конвенционалното селско стопанство.

„Ние едва сега започваме да разбираме за огромния потенциал на аквапоника земеделието върху покривите из града“, добавя Гаус. „Убеден съм, че тя ще се окаже не само работеща и стабилна, но и много добро решение за изхранване на нарастващото градско население в 21-ви век.“

Автор: Ethan A. Huff

Източник: http://www.naturalnews.com/039873_aquaponics_urban_food_agriculture.html#ixzz2Vk848n3C

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *