(NaturalNews)

Най-ранният търговски процес на декофеинизиране е включвал запарване на кафето на зърна в разтвор от солена вода и след това накисването им в токсичния химикал бензен за разтваряне на кофеина.

Поради опасения от здравно естество, сега бензенът е заменен в „директен метод“ с различни токсични химикали, етил ацетат или метилен хлорид. Тъй като етил ацетатът може да бъде извлечен от плодове и зеленчуци, често това кафе се рекламира като „естествено безкофеиново!“

В „индиректния метод“, известен още като „метод вода“ зърната се накисват във вода, третират се с етил ацетат или метилен хлорид и след това се накисват отново в същата вода, за да реабсорбират етеричните масла.

Един процес на декофеинизиране без токсини е „метода активен въглен“, който е подобен на метода вода, но използва филтър с активен въглен вместо химични разтворители за премахване на кофеина. Методът „въглероден двуокис“, в който зърната се запарват и напояват с газирана вода, също използва въглероден филтър.

Други методи на декофеинизиране без токсини са процесите „швейцарска вода“ и „триглицериди“. Повечето компании за кафе и търговците на дребно ще споделят информация за своите процеси на декофеинизиране при поискване, така че се уверете, че питате какъв метод използват, преди да пиете кафето си.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

Превод от английсики на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×