Белината, известна също като натриев хипохлорид, е изключително опасен химикал, особено за почистване на дома. Тя е била използвана в продължение на години и е особено опасна, когато се смесва с амоняк, а не много хора знаят, че амонякът се добавя в почистващи препарати за стъкла.

Белина се създава вследствие елекролиза на натриев хлорид (разтвор на сол и вода). Това разделя атомите, оставяйки хлор и сода каустик. Хлор и сода каустик сами по себе си са смъртоносни, особено содата каустик, тъй като тя изгаря кожата.  Белината се получава от смесването на сода каустик и хлор.

Органичен продукт ли е белината, щом използва природни съединения?

Ами краткият отговор е, не. Белината е органично съединение в химически смисъл, но тя е подложена на някои сериозни радикални промени, които не са естествени и я правят много по-вредна за нас.

Също така не забравяйте, че и не всички естествени, органични съединения са добри за нас.

Живак и олово, например,  са естествени вещества и са създадени от средата около нас, но все пак те са смъртоносни за хората. Същото важи и за някои растения и билки. Арсен е друг пример, който се намира в много костилки от плодове и имел.

Какво причинява белината на здравето ни?

Нека си го кажем, белината е отрова, но въпреки това може да се намери в кухненските шкафчета по целия свят и тя все още е в широка употреба. Важно да се знаят рисковете, свързани с белината. Потенциалните рискове за малки деца са много повече, тъй като тя им въздейства повече, отколкото на възрастни.

Тук са само някои от здравните и екологични проблеми:

  • Когато белина и амоняк се смесят, се създава смъртоносен газ. Също така не забравяйте, че урината съдържа амоняк, така че използването в тоалетната увеличава рисковете и ESTA , също така може да спре функционирането на белите дробове.
  • Смес на хлор и сапун създава същия химикал, използван в Първата световна война.
  • Тя е изключително корозивна за кожата, поради което трябва да се носят гумени ръкавици. Вреди на очите и белите дробове.
  • Хлорът е газ при стайна температура, което го прави много опасен за дишане в дома.
  • Домашните любимци са изложени на риск, поради техния по-малък капацитет на белия дроб. Това са само няколко от опасностите от използване на белина.Създаване на натурални (Eco-Friendly) алтернативи на белинатаМного хора използват белина за изкореняване на мухъл и плесен. Белината наистина убива и двете неща, но убива и всичко останало до което се докосне! Мухъл и плесен не могат да живеят в сух въздух, така че първият метод на атака трябва да бъде добро проветряване. Отваряйте прозорците, бършете банята след употреба и оставете на слънце, където е възможно.

Натурален спрей за почистване

Смесват се равни части бял оцет и вода в спрей бутилка.
Активистката Ани Б. Бонд казва, че неразреден оцет убива до 82 процента от плесени и мухъл.

За тези, които търсят алтернатива за екологично чистене, има широк спектър на разположение. Водороден пероксид се разгражда на вода и кислород и е биоразградима белина, базирана на кислород. Добавянето на половин чаша сода за хляб към редовния препарат на пране (Eco или не-Еко) също ще доведе до избелване на вашите дрехи.

 

Автор: SociallyActive

Източник: http://blogs.naturalnews.com/alternative-methods-using-bleach/

Напиши коментар

Добави обява

×
×