(NaturalNews)

Нарастващата резистентност на световното предлагане на антибиотици се превръща в „катастрофална заплаха“, която ще се прояви през следващите 20 години, според нов доклад на британското правителство. Дам Сали Дейвис, главен лекар на Великобритания, призова за глобални действия в първия си годишен доклад за борба с разпространението на антимикробна резистентност, за която тя казва, че може да доведе до смъртта на десетки милиони пациенти, дори при малка хирургическа операция в рамките на две десетилетия.

Дейвис заявява, че проблемът се разраства и е толкова голям и сериозен, че британското правителство трябва да го класира заедно с тероризма и климатичните промени като една от най-големите заплахи в страната.

Запращане на медицинското лечение 200 години назад

През годините антибиотиците стават все по-неефективни срещу ключови бактериологични щамове, явление, което се влошава поради „празнината от открити“ нови, по-силни антибиотици, казва тя. В доклада си в Independent, Дейвис призовава за действия за справяне със заплахата, които в крайна сметка може да включват по-строги ограничения за това как лекарите предписват антибиотици на техните пациенти.

„Това е разрастващ се проблем, и ако не се отнесем правилно, ще се озовем в здравна система, неразличаваща се от началото на 19 век“, казва тя.

Дейвис признава, че проблемът е бил дълго време в процес на изграждане, но решава да се фокусира върху това, заради ужасните последици от бездействието.

„Знаех за антимикробната резистентност като лекар, но не бях осъзнала колко е лоша или колко бързо се разраства“, казва Дейвис.

В доклада си тя казва:

Великобритания има нужда от политици, които да дадат приоритет на антимикробната резистентност като важна област на безпокойство, включително в националния регистър на риска и да се действа в международен план, както и в местните здравни услуги.

Антимикробната резистентност е тиктакаща бомба със закъснител не само за Великобритания, но и за света. Ние трябва да работим с всеки, за да се гарантира, че апокалиптичният сценарий на широко антимикробната резистентност няма да се превърне в реалност. Тази заплаха е важна, колкото и изменението на климата.

Хиляди вече умират всяка година

Кийт Ридж, британският главен фармацевтичен чиновник, казва, че механизмът за контрол на раздаване на рецепти за антибиотици е засилен в болниците. Трябва да има по-стегнат, по-внимателен контрол на рецептите за антибиотици, предписани от общопрактикуващите лекари.

Independent докладва, че във Великобритания болничните инфекции, причинени от „МетицилинРезистентни Стафилококи Ауреус (MRSA) и Клостридиум Дифициле (C. difficile)“ са намалени с около 80% през последните 10 години, но тези, които са били заменени с други, трудни за убиване бактерии, като Ешерихия коли (Е. Coli) и Клебсиела (Klebsiella), са най-честите причини за болнични инфекции.

В САЩ  карбапенем-резистентни Enterobacteriaceae (CRE) стават по-чести през последното десетилетие, според Центъра за Контрол и Превенция на Заболяванията. Специалистът по инфекциозни заболявания д-р Брад Спелберг от Лос Анджелиския Институт за биомедицински изследвания в Медицинския Център Харбър-UCLA сравнява влошаването на проблема със съдбата на „Титаник“.

„Ние не говорим за айсберг по пътя. Корабът удря айсберга и потъва. Ние поемаме вода. Вече има хора, които умират. Не само от CRE, но от нелечима CRE“, каза той пред Националното Обществено Радио.

В Обединеното кралство, около 5000 души годишно умират от инфекции на кръвта – половината от тях са от резистентни микроорганизми. В САЩ Центърът за Контрол на Заболяванията (CDC) изчислява, че около 20 000 умират от тях.

С увеличаването на употребата на антибиотици, се увеличава и резистентноста

Тъй като употребата на антибиотици се е увеличила през последните няколко години, така и резистентността, казват експертите. Това е така, защото „производството“ на нови антибиотици пресъхва. Не е имало развитие на нов клас антибиотици от 1987 г. насам и глобално няма нови класове в момента, се съобщава в The Independent. Малък брой отделни лекарства се разработват от няколко британски компании, се казва в документа, но това е всичко.

Дейвис обвинява Фармацевтиката за част от липсата на разработка – има малка печалба в антибиотиците, защото те са скъпи да се развиват, и се взимат само в кратки периоди, за разлика от, да речем, лекарства за високо кръвно налягане, които трябва да бъдат вземани за дълги периоди от време.

„Може да се наложи да работим с фармацевтичните компании в публично-частни партньорства, и може да се разработят антибиотици на обществени начала“, за да се запълни „празнотата на разработка“, казва тя.

Дейвис посочва Инициативата за иновативни лекарства, която е съвместно начинание между ЕС и фармацевтичната индустрия, насърчаващо колективно усилие към иновации във фармацевтичния сектор, особено когато става дума за нови класове антибиотици.

Тя казва още: „Ще трябва да се образоваме повече, така че лекарите, медицинските сестри и ветеринарите, които предписват антибиотици, да знаят рисковете и предимствата и да мислят за този баланс, като също прекарват време с пациентите, обяснявайки им защо не ги предписват“.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: J. D. Heyes

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *