Артерии и кръвни клетки

(NaturalNews)

Според проучване, проведено от изследователи от Университета на Колорадо-Боулдър и публикувано в Списание по Физиология, антиоксидант, който е специално разработен, за да търси митохондриите в клетките, може да помогне за обрат на стареенето на артериите.

Проучването е финансирано от Националния Институт по Застаряването.

Кръвоносните съдове остаряват от свободните радикали

За да поддържат здравето на тялото, кръвоносните съдове, трябва да могат да се разширяват и свиват, когато е необходимо. Когато се изисква разширяване, ендотелът (тънък слой от клетки, лигавица на кръвоносните съдове) произвежда химикал известен като азотен оксид. Обаче, азотният оксид е много уязвим на унищожение от свободните радикали – особено на свободния радикал супероксид, който в действителност се произвежда от митохондриите на тялото. Супероксидът също разгражда един от ензимите, който действа като предшественик на азотния оксид, което води до още по-ниски нива на химикала и намалено разширяване на кръвоносните съдове. Това, от своя страна, увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Супероксидът е необходим за поддържане на клетъчната функция, но със застаряването на тялото, митохондриите започват да го произвежда в по-големи количества. В същото време, нивото на антиоксиданти в тялото може често да намалее с възрастта, което води до още по-големи циркулиращи нива на супероксид. След това, супероксидът започва да причинява увреждане на самите митохондрии – предизвикващо митохондриите да произвеждат още повече супероксид, което води до още по-ниски нива на антиоксиданти и още повече клетъчно увреждане.

„Вие имате този вид баланс, но със стареенето се случва промяна“, казва водещият автор Рейчъл Джоскиа-Раян. „Получават се далеч повече реактивни кислородни видове, отколкото могат да се справят антиоксидантните защити.“

Намиране на антиоксидант, който работи

Предишни изследвания са се опитали да използват антиоксидантни добавки за понижаване  нивата на супероксид, като по този начин да се подобри съдовата дилатация, но никой не е бил успешен. Изследователите в настоящото изследване са предполагали, че повечето антиоксиданти не достигат до митохондриите и следователно имат ограничено въздействие върху супероксида.

За да заобиколят този проблем, учените са създали специален антиоксидант с афинитет към митохондриите. Този химикал, MitoQ, е бил образуван чрез добавяне на молекула, свързваща митохондриите с коензим Q10 (известен също като убихинон или CoQ10).

„Въпросът е:“ Защо просто всички ние не взимаме достатъчно количество витамин C? „Каза Джоскиа-Раян. „Учените смятат, че приемът на антиоксиданти през устата, като витамин C не стига до местата, където се създават реактивните кислородни видове. По същество, MitoQ се насочва право към митохондриите.“

Когато изследователите дават добавка от MitoQ на възрастни мишки в продължение на четири седмици, артериите им стават от функциониращи при еквивалентно ниво на 70 до 80-годишен човек, до еквивалентно ниво на 25 до 35-годишен човек. В допълнение, нивата на азотен оксид на мишките са се увеличили, техните нива на оксидативен стрес са намаляли и тяхното митохондриално здраве се е подобрило.

„Един от главните отличителни белези на стареенето е ендотелната дисфункция,“ казва Джоскиа-Раян. „MitoQ възстанови напълно ендотелната функция на старите мишки. Приличаха на млади мишки.“

Въпреки че тестовете за функцията му са все още в предварителните етапи, MitoQ вече може да бъде закупен като хранителна добавка и крем за лице. Химикалът CoQ10, който се използва като база за MitoQ, също може да бъде закупен като хранителна добавка.

CoQ10 е вещество, естествено произвеждано от организма, за да помага на ензимите да изпълняват различни функции – включително помага на митохондриите да произвеждат аденозин трифосфат (АТФ), основния източник на клетъчна енергия. CoQ10 също се свързва с предотвратяване на клетъчно увреждане и подобрение при високо кръвно налягане. Също така е бил изследван за редица други потенциални ползи, включително борба срещу рак, подобряване на когнитивното здраве, забавяне на ефектите на стареене, намаляване на диабетна невропатична болка, понижаване на висок холестерол и подобряване здравето на сърцето.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *