(NaturalNews) Повечето от нас имат или в един момент от живота си са имали апетит към нездравословни храни. Независимо дали става въпрос за шоколад, понички, солени закуски или рафинирани въглехидрати, телата ни ги искат – и ние често сме твърде склонни да им ги представяме. Има само един проблем: Яденето на тези храни не намалява желанието ни да ги консумиране, а напротив. Какво става тук? Нима телата ни си правят шега с нас? Е, не съвсем.

Науката сега разбира, че тези желания са знак, че тялото ви се нуждае от някои минерали, които могат да бъдат намерени в нездравословни храни. Всъщност, само чрез набавяне на минерали от естествени източници, при които всички хранителни вещества са оптимизирани за по-добро усвояване, можем да се надяваме най-накрая да се сложи край на глада, който ни измъчва.

Шоколад: магнезий

Шоколадът е сред най-често съобщаваните храни, към които има непреодолимо желание за консумация в западния свят, така че не трябва да ни изненадва, че той е свързан с хранително вещество, към което голям брой от нас несъзнателно имат дефицит: магнезий. Според последните статистически данни, до 80 на сто от американците са лишени от този съществено важен минерал, който е необходим за над 300 биохимични реакции в тялото, включително реакции, които се отнасят до релаксация. В действителност, магнезият е по прякор „минерал на релаксацията“, тъй като тревожност, раздразнителност, безсъние и високо кръвно налягане са основните симптоми на недостига му. Това е причината, поради която хората с магнезиев дефицит временно се чувстват по-добре след яденето на шоколад: малките количества на магнезий в него (от неговото съдържание на какао) ги отпуска. Но, разбира се, има и далеч по-здравословни източници на магнезий, отколкото преработения шоколад. Тъмните листни зеленчуци, семена и ядки, риба, боб и меласа са отлични източници на магнезий.

Сладки храни: хром, въглерод, фосфор, сяра и/или триптофан

Вторият най-често съобщаван глад на Запада е към храни с високо съдържание на захар. Тук е доста сложно да се отговори еднозначно, тъй като пет хранителни вещества може да причиняват този глад: хром (помага за регулиране на нивата на кръвната захар), въглерод (един от елементите, от които захарта се прави), фосфор (помага на организма да произвежда енергия), сяра (помага за премахване на токсини) и триптофан (серотонин регулатор). Ето защо, най-добрият начин да се сложи край на непрестанния апетит за захар е просто да се подобри вашата диета, която ще ви помогне да реминерализирате тялото си във всички области.

Рафинирани въглехидрати: азот

Жаждата за рафинирани въглехидрати, като тестени изделия и хляб, сигнализира за недостиг на азот. Азотните съединения са съществен компонент на нуклеинови киселини и протеини и пропуски в тях може да доведе до недохранване, поради дефицит на протеин. Затова, ако установите, че изпитвате глад към много рафинирани въглехидрати, добавете повече богати на азот храни към диетата си. Повечето храни съдържат азот в органична или неорганична форма, но плодовете и зеленчуците са особено богати на него.

Апетит към други храни

Мазно и мазни храни: Вие сте с дефицит на калций. Добри източници на калций са сурово мляко, сирене, ряпа и броколи.

Лед: Вие сте с дефицит на желязо. Яжте повече богати на желязо храни като листни зеленчуци, месо, меласа и морски зеленчуци.

Солени храни: Вие сте с дефицит на хлорид и/или силиций. Опитайте се да добавите повече риба, ядки и семена към вашата диета.

Източник: http://www.naturalnews.com/044579_food_cravings_mineral_deficiencies_essential_nutrients.html#ixzz2xxhUwqrT

Автор: Michael Ravensthorpe

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×