(NaturalNews)

Ново проучване показва, че етерично масло може да стимулира мозъчната производителност. Ароматът на етеричното масло от розмарин може да засили ефективността на мозъка и да помогне да се стимулира здравето на човек. Проучването, проведено от изследователи в Нортъмбрия, Великобритания открили, че миризмата на розмарин действително подобрява способността на хората да си спомнят събития, както и задачите, които трябва да изпълнят, в определен момент. В проучването, проведено на 66 души, изследователите искат да разберат дали миризмата на розмарин може да подобри паметта. В допълнение, етеричното масло има много големи терапевтични ефекти върху различните системи в човешкото тяло.

Ново проучване на изследователи от Нортъмбрия доказва твърдението за усилването на паметта

Изследователите от Нортъмбрия стигат до заключението, че хората, които миришат розмарин имат подобрения в паметта си. Д-р Марк Мос, автор на изследването, заявява, че неговият екип се фокусира повече върху бъдещата памет, вида на паметта, която включва способността на хората да си спомнят събития, които ще се случат в бъдеще, както и способността им да се запомнят задачи, които би трябвало да завършат в определено време. Неговият съавтор, Джема Маккрийди, добавя, че резултатите от тяхното изследване може да имат значителни последици за лечение на хора с увреждания на паметта.

В изследването участниците са помолени да изпълняват задачи, свързани със запаметяване. Една група са работили в стая с аромата розмарин, докато друга група работили в отделна стая без аромат. Резултатите показват, че тези, които душат етерично масло, са се справили по-добре със задачите, свързани с бъдещата памет, отколкото тези, които не миришат аромата.

Предишни изследвания и традицията показват ползите от розмарина

Редица предишни проучвания сочат, че ароматът на розмарин може да подобри познавателните функции при здрави възрастни и засилва способността им да помнят събития, както и задачи, които трябва да бъдат изпълнени. В древни времена етеричното масло се използвало в случаи, като сватби и погребения и е било горено в училища, за да защитава студентите от виене на свят, както и от слабост на мозъка.

Други терапевтични ползи от розмарин

Освен повишаване на бъдещата памет, розмаринът има редица други  повишаващи здравето ползи. Например, някои го използват за масаж и при къпане, тъй като има антисептични, антиоксидантни и адстрингентни свойства. Помага също на сухата и зряла кожа да произвежда повече натурални масла. Също така, може да помогне на хора с косопад и проблеми с пърхота.

Също така, етеричното масло може да облекчи мускулни болки и ревматизъм и подобрява лошата циркулация. Може да помогне и за подобряване на храносмилането и апетита.

Тези, които имат задръствания на белите дробове или болки в гърлото, могат да добавят розмарин в пари или да го вдишват, за да се освободят от такива проблеми.

Това етерично масло стимулира енергията и нервната система. Розмаринът също може да помогне да се излекувате от гангрена.

Източник: http://www.naturalnews.com/040206_rosemary_memory_brain_health.html#ixzz2SelqqlUf

Автор: Sandeep Godiyal

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×