черен-дроб-цироза

Ацетаминофенът е популярен болкоуспокояващ препарат, без рецепта, който се продава и под американската марка Tylenol. Достъпността на ацетаминофен и други нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) доказва вярата на твърденията на фармацевтичната индустрия, че тези лекарства са безопасни. Но изследванията показват, че ацетаминофенът и другите НСПВС могат да бъдат доста опасни.

Статистиката показва, че ацетаминофенът е водещата причина за чернодробна недостатъчност в САЩ. Дори само приемането на по-висока от препоръчваната доза ацетаминофен за няколко дни може да бъде достатъчно, за да причини увреждане на черния дроб. Докато Голямата Фарма може да популяризира ацетаминофен и други НСПВС като „безвредни” лекарства, има огромни доказателства, че това е мит. Нещо повече, насърчаването на безопасността на ацетаминофен е лоша услуга за потребителите. Безразсъдните маркетингови тактики на Голямата Фарма вече поставят в опасност човешкия живот.

Убиецът без рецепта

Предозирането с ацетаминофен е най-честата причина за чернодробна недостатъчност в САЩ. Но според източници, „предозиране“ не означава просто еднократна голяма доза от лекарството – тя може да включва приема на по-високи от препоръчаните количества от лекарството за продължителен период от време.

Много хора приемат по две или дори три, хапчета в даден момент, без дори да се замислят. Както съобщава Harvard Men’s Health Watch, ацетаминофенът може да се намери в над 600 различни лекарства – много от които са на разположение в аптеките. Медикаментите за настинка и грип са добър пример. Ако приемате лекарства за настинка и обезболяващо средство, които съдържат ацетаминофен, предозирането може да се случи лесно само за няколко дни.

Максималното количество от 4000 милиграма на ден обикновено се счита за безопасно, но това количество може да причини сериозно увреждане на черния дроб при някои хора. Всъщност, ако приемате максималната доза, препоръчва се да се обърнете към лекар за наблюдение. Ето колко всъщност са опасни тези „лекарства“?

Предполага се, че има повече от 100 000 телефонни обаждания, отправени към центровете за контрол на токсините за ацетаминофен годишно – много повече от всяко друго лекарство.

Както Natural Health 365 отчита:

Той е отговорен за около 56 000 посещения в спешното отделение, около 26 000 хоспитализации и 450 смъртни случая, дължащи се на чернодробна недостатъчност всяка година. В действителност, ацетаминофен причинява повече случаи на остра чернодробна недостатъчност, отколкото всички други комбинирани лекарства.

Както се оказва, ацетаминофен е известен чернодробен токсин. Дори и в „нормални“ дози, лекарството може да освободи малки количества от силен токсин и да разруши черния дроб.

Според Natural Health 365, вредните ефекти на ацетаминофен могат да станат по-изразени, когато човек не яде. Приемането на лекарството на празен стомах може да превърне дори препоръчителните дози ацетаминофен в отрова.

Опасностите от фармацевтичните продукти

Черният дроб е толкова дълбоко засегнат от ацетаминофен, защото действа като „филтър на тялото“. Когато го приемате, той влиза в кръвния Ви поток през стомашно-чревния тракт. От там, той циркулира наоколо, докато в крайна сметка стигне до черния дроб – където ще се метаболизира и разрушава. По време на този процес, ацетаминофен освобождава токсин. Токсичният страничен продукт, който ацетаминофен произвежда е NAPQI (N-ацетил-р-бензохинонимин).

Very Well съобщава, че когато има прекалено много NAPQI за ефективно обработване от черния дроб, той започва да уврежда чернодробните клетки, известни като хепатоцити.

В допълнение към увреждането на черния дроб, проучванията показват, че ацетаминофенът може да има „притъпяващ“ ефект върху мозъка ви.

Ацетаминофенът не е единственото болкоуспокояващо лекарство, което е свързано със здравословни проблеми. Последните изследвания показват, че ибупрофенът може да бъде особено вреден за бебетата в утробата. При бебетата момичета излагането на лекарството може да повлияе отрицателно върху фертилитета по-късно в живота.

Докато от фармацевтичните продукти има още много да се желае, има и много естествени алтернативи за облекчаване на болката. Можете да научите повече за това какво лекува и какво вреди в Medicine.news.

Автор: Vicki Batts

Източник: https://www.naturalnews.com

One thought on “Ацетаминофенът е мощен токсин за черния дроб”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *