(NaturalNews)

Хормоналните проблеми са все повече във фокуса на здравните дискусии през последните няколко десетилетия. Не се е говорело чак толкова много за хормоните, докато хормоналния дисбаланс не е бил свързан с рака.

Бисфенол-A (BPA) и фталати, които са често срещани в пластмасови изделия за бита са едни от виновниците за нарушаване на ендокринната или хормонална система. Тези отрови често попадат в съдържанието на тези пластмаси и след това в нашия организъм.

Бисфенол-A (BPA) и фталати имитират истинските хормони, обикновено половите, но и други, включително инсулин и ги заместват с това, което всъщност са – токсични отпадъци. Така, че едно от решенията да се избегне това е като четете внимателно етикетите на пластмасовите продукти, които купувате.

Друго решение е да се консумират храни, които насърчават правилно хормоналния баланс и премахване на храни и напитки, нарушаващи го.

Какво са хормоните?

Думата хормон произлиза от гръцката дума „подтиква“, което е основната функция на хормоните. Те са течности, създадени от групи клетки, известни като жлези, които се секретират при команди в други тъкани и органи.

Ако тези команди са блокирани или объркани, тогава неправилни съобщения се изпращат на тъкани и органи, което води до създаването на хомеостаза, метаболитно равновесие между вътрешните системи на организма.

Има два основни вида ендокринни хормони: стероидни и пептидни. Стероидните са основно полови хормони, като естроген и тестостерон. Те са създадени от холестерола в яйчниците и тестисите. Техният дисбаланс може да създаде хаос в настроение, нагласа, здраве, стерилитет, съзряване и дори полова идентификация.

Пептидните са по-загрижени за регулирането на кръвната захар и цикъла на съня. Примери за това са инсулин за регулиране на захарта и мелатонин за осигуряване на здрав сън. Хормоните на щитовидната жлеза са пептидни, които са склонни да регулират обмяната на веществата като цяло.

Флуоридът във водата и фармацевтични продукти, както и бромидът, използван в готварството, пречат на щитовидната жлеза. Опитвайте се да ги избягвате, доколкото е възможно.

Предложения за храни, насърчаващи хомеостазата

Започваме с щитовидната жлеза, за която се препоръчват богати на йод храни за запазване на високо ниво на производство на хормони. Сред най-добрите възможности за такива храни са – водорасли (особено келп), боб, органично кисело мляко, органични сок от червена боровинка без добавена захар или пресни боровинки, непреработена хималайски сол и пресни органични ягоди. Разбира се, има и йодни добавки.

Помогнете на черния си дроб да разгражда излишните хормони, които тялото вече не използва. Фитонутриентите от зеленчуци като броколи, зеле, къдраво зеле и карфиол помагат  на черния дроб да направи точно това. Черният дроб се нуждае и от серни съединения, открити в чесън и лук.

Лептинът е хормон за ситост, той ви „казва“, че сте приели достатъчно храна. Ако е блокиран, апетитът се увеличава и се стига до  преяждане. Рафинирани зърна, захари и високофруктозният царевичен сироп са основните виновници за лептин резистентност, която често е създадена от секрети от телесните мазнини, което кара хората с наднормено тегло да ядат дори повече.

Избягвайте горепосочените, както и преработени или хидрогенирани масла за готвене и салати. Те се използват за създаване на маргарин.

Тези преработени масла са навсякъде в преработените храни. Използвайте студено пресовано маслиново масло или кокосово масло, както и биологично произведени масла, вместо това. Рапичното масло също не е здравословен избор.

Огромният дисбаланс на омега-6 и омега-3 в преработени храни създава възпаление. За да създадете баланс увеличете консумацията на омега-3 мазнини, а тя се съдържа в яйца и рибни продукти, както и ленените семена, конопено семе, и техните студено пресовани масла. Семена от чиа са друг източник на омега-3.

Автор: PF Louis

Източник: http://www.naturalnews.com/040665_hormones_food_remedies_inflammation.html#ixzz2VpZzJBfy

Превод от английски на български

By admin

One thought on “Балансирайте хормоните си с тези натурални средства”
  1. Лептинът е хормон за ситост, той ви “казва”, че сте приели достатъчно храна. Ако е блокиран, апетитът се увеличава и се стига до преяждане. Рафинирани зърна, захари и високофруктозният царевичен сироп са основните виновници за лептин резистентност, която често е създадена от секрети от телесните мазнини, което кара хората с наднормено тегло да ядат дори повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *