(NaturalNews)

Банановите палми са тревисти, цъфтящи растения, характерни за тропическите райони на Индия, Северна Австралия и Югоизточна Азия. Техните плодове, които се разпознават по формата на полумесец, жълти кори и сладък вкус, са една от най-старите култури, отглеждани от човечеството и остават най-популярният консумиран плод в Съединените щати. В действителност, Департаментът по Земеделие на САЩ твърди, че американците ядат повече от 5 кг банани на човек всяка година.

Бананите са много хранителни, и голям брой проучвания потвърждават многото им ползи за здравето. Тази статия разглежда по-отблизо изследванията на тези многообичани плодове.

Изследвания за бананите

Поддържат храносмилателната функция – Подобно на повечето плодове, бананите са богати на диетични фибри и могат да помогнат за помитане на натрупани отпадъци в дебелото черво. Едно проучване, публикувано в Anaerobe през декември 2011 г. също разкрива, че бананите могат да подобрят храносмилателната функция. Резултатите показват, че жени, които консумират два средни банана на ден показват намаляване  подуването на корема и по-големи количества от полезните чревни бактерии бифидобактерии, отколкото контролните групи. „Стигнахме до извода, че ежедневната консумация на банани е добро поведение на хранене, което може да предизвика бифидогенен ефект при здрави жени, които изпитват проблеми в телесната маса“, пишат авторите.

Повишават настроението и са антидепресант – Има добра причина защо толкова много хора се чувстват по-щастливи, след като изядат банан или два: Един среден банан съдържа внушителните 22 процента от нашия препоръчителен дневен прием на витамин B6, водоразтворим хранителен елемент, който помага на регулиращия настроението хормон серотонин да преминава нашите кръвно-мозъчни бариери.

Нещо повече, бананите съдържат малки количества от аминокиселината триптофан, която притежава доказани седативни и стимулиращи настроението свойства. Например, преглед публикуван в Journal of Psychiatry & Neuroscience открива, че триптофанът „значително намалява свадливи поведения и повишава приятни поведения и възприятия на любезност.“ Изследване, публикувано в Psychopharmacology, също открива, че триптофанът може да помогне при лечение на безсъние.

Подобряват сърдечно-съдовото здраве – Малко, но все повече изследвания показват, че яденето на повече банани може да намали нивото на кръвната захар и холестерола. Изследване, публикувано в изданието от април 2014 г. на Journal of the Science of Food and Agriculture, например, установява, че екстракти от банани могат да потискат усвояемостта на въглехидрати на диабетни плъхове, като по този начин осигуряват антидиабетични ефекти. Ефектите на бананите за намаляване на холестерола са били разкрити в изследване, публикувано в Journal of Dietary Supplements, което доказва, че флавоноидите в бананите могат да намалят холестерола, мастните киселини и триглицеридите. Тези резултати предполагат, че яденето на повече банани, може да е от значителна полза за нашето сърдечно-съдово здраве и да намали риска от сърдечни заболявания.

Витамини и минерали – В сравнение с други плодове, бананите съдържат умерени количества от повечето основни хранителни вещества. Наред с гореспоменатия витамин В6, един среден банан доставя на телата ни около 17 процента от нашата препоръчителна дневна доза витамин C, 16% от нашия манган, 12% от нашия калий и между 1 и 8 процента от нашата препоръчителна доза на повечето други витамини и минерали, включително и важния магнезий.

Това сравнително ниско съдържание на калий може да бъде разочароващо за някои хора, тъй като повечето диетолози са ни внушавали, че бананите са един от най-големите източници на този съществен, воднорегулиращ макроминерал. Въпреки това, храни като авокадо, бял боб, сьомга, бели гъби, чард и дори печени картофи са по-големи източници на калий от бананите.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

3 thoughts on “Банани: природна медицина за храносмилателни проблеми, депресия и още”
  1. Бананите прочистват стомаха , не предизвикват никакъв запек , кажи на твоя лекар да прочете по – добре каква е ползата от този плод и да не говори глупости.Аз много често ям банани и никакъв запек нямам , май доктора е запек.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *