(NaturalNews)

Учени от Университет в Копенхаген са установили, че недостигът на витамин С при майката, може да има значително въздействие върху развитието на мозъка на бебето, което не може да бъде коригирано с добавяне на витамин C след раждането. Това ново изследване ни дава още едно доказателство, че диетата на майката е от решаващо значение за оформяне здравето на нейното потомство.

Витамин С играе важна роля за развитието на мозъка на зародиша

„Дори бегъл недостиг на витамин С при майката намаля растежа на хипокампуса (важен център на паметта) на зародиша с 10-15%, предотвратявайки оптималното развитие на мозъка“, обяснява един от учените, участващи в изследването. Въпреки че далеч не се опитва да предизвика паника сред бъдещите родители, датският научен екип смята, че тяхното изследване предоставя чудесна възможност за повишаване на информираността и важността от адекватна майчина диета.

Досега се смяташе от учените, че майките могат по някакъв начин да защитят техните неродени бебета чрез механизъм, който позволява транспортиране на определени вещества, включително витамин С. За съжаление, най-новото изследване показва, че този механизъм е недостатъчен, ако диетата на майката не предоставя достатъчно високи количества витамин C.

Също така, витамин С играе множество роли и в здравето на възрастните. Необходим е, за да се образува колаген, протеин в кожата, съединителната тъкан и кръвоносните съдове. Витамин С повишава имунитета и помага за възстановяването на повредена тъкан.

Как да подобрим приема на витамин С

Витамин С не се среща само в цитрусовите плодове, но и в много други плодове и зеленчуци. В действителност, най-високо съдържание на витамин С може да се намери в червените чушки (камби) и гуавата. Една порция от 100 грама червени чушки може да осигури 242 мг витамин С, а гуавата съдържа 377 мг на порция. Тъмно-листните зеленчуци, като къдраво зеле (кейл), спанак и градински кресон, също са с високо съдържание на витамин C. Суровият кейл съдържа 120 мг витамин С на порция, а градинският кресон осигурява 69 мг на 100 грама. Други известни източници на витамин С включват горски плодове, киви, папая, броколи и брюкселско зеле.

Ключът към оптимално здраве не е само в поглъщането на много витамин С, но също така и в абсорбирането и задържането на витамина. Пушенето и консумацията на алкохол са известни с разрушаването на резервите витамин С в организма. Разделяйки приема на витамин С на по-малки, но редовни дози (например чрез консумация на разнообразен асортимент от сурови зеленчуци на всяко хранене) значително ще подобри усвояването. Консумирането на много витамин С наведнъж може да раздразни червата, така че обикновено се препоръчва да се поддържа стабилен прием през целия ден. Други вещества, като например синтетични лекарства, контрацептиви, антибиотици, антидепресанти и стероиди обикновено пречат за усвояването на витамините и минералите, включително и това на витамин С.

Средната препоръчителна доза от витамин С за възрастни е около 1000 IU, бременните жени може да имат нужда от около четири пъти повече, според  проучване от 2010 г., представено на среща на Академически Педиатрични  Дружества в Канада.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Raw Michelle

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *