Хроничното безсъние може да има огромен ефект върху ежедневието и качеството на живот. Ако имате трудности със заспиването или действително поддържане на съня, това в крайна сметка може да повлияе на общото ви здравословно състояние, както и работните ви постижения и взаимоотношения.

Ето и някои от най-често срещаните фактори, които причиняват безсъние.

1. Тревожност и стрес

Мислите и се притеснявате за много неща? Притеснението и тревожността натоварва съзнанието ви през нощта и не ви оставя да спите. Проблеми с членове на семейството, на работното място или в училище могат да създават безпокойство, което понякога прави дори невъзможно получаването на добър нощен сън. Също така, травматични събития, като загуба на работа, развод или смърт на любим човек може често да създават дълготрайна тревожност и стрес. Тези ключови условия могат да доведат до много безсънни нощи. Друга причина за безсъние са хъркане и дори потенциална сънна апнея в резултат на хъркане. Ако мислите, че може да имате сънна апнея, говорете с Вашия лекар, тъй като тя има потенциала да се превърне в други сериозни здравословни проблеми.

2. Стимуланти

Енергийни напитки, кафе, чай и безалкохолни напитки съдържат значително количество кофеин, който работи за стимулиране на мозъка ви, но също така може да наруши нормалната структура на съня. Пиенето на кафе късно през деня може да ви попречи да заспите преди лягане. Никотинът в тютюна е друг ключов стимулант, който може да попречи на съня.

3. Медикаменти

Много медикаменти причиняват безсъние. Продукти за отслабване, деконгестанти, както и някои лекарства за болка често имат кофеин и потенциално други стимуланти.

Някои общи лекарства, които са известни да нарушават съня включват:

 • Стимулантите
 • Медикаменти за алергии
 • Медикаменти за сърцето и кръвното налягане
 • Антидепресанти

4. Депресия

Друга често срещана причина за безсънието е депресията. Изследователите смятат, че това може да се дължи на някои дисбаланси по отношение на химикали в мозъка, които контролират съня. От друга страна, това е често причинено от стрес, проявяващ се чрез негативни мисли или страхове. Безсънието може да бъде типичен симптом на други специфични разстройства на настроението, такива като биполярно разстройство, пост-травматично стресово разстройство или тревожност.

Начинът да победим безсънието

Ако често стрададе от безсъние, има няколко неща, които можете да направите, за да получите най-накрая необходимата почивка. Ето няколко ефективни начина да победите безсънието.

 • Опитайте се да се премахнете стреса от живота си.
 • Събуждайте се, всеки ден по едно и също време.
 • Премахнете дневните дрямки.
 • Намалете приема на алкохол и стимуланти като кофеин и никотин.
 • Упражнявайте се редовно.
 • Създайте комфортна среда за сън.
 • Не яжте или пийте точно преди лягане.
 • Ограничете броя на дейностите, които правите в леглото – просто сън.
 • Ако имате хронично безсъние, консултирайте се с вашия лекар, за да определи основните причини за липсата на сън. Понякога безсънието е разстройство само по себе си, а не симптом на друго съществуващо състояние.

 

Автор:  Savannah Coulsen

Източник: http://blogs.naturalnews.com

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *