(NaturalNews)

Бисфенол-А (BPA), известното синтетично химическо съединение, което повечето от нас се страхуват да използват, вече има конкуренция. Всички сме чували за термина и в момента много хора са наясно, че трябва да избягват този широко употребяван разрушител на хормони, който имитира естрогена и е свързан със сериозни здравословни проблеми. От бутилки за вода до пластмасови обвивки, всички сме на вагона „без бисфенол А“. Но, дали замяната на един опасен химикал с друг наистина променя нещо? А има ли такова нещо като безопасна пластмаса?

Първите проучвания, доказващи опасностите от BPA принудиха производителите да започнат едно ново поколение от пластмаси, за да заобиколят широката забрана на бисфенол А. Етикетът „без бисфенол А“ се е превърнал в име от домакинството и нещо, което много потребители търсят и биха платили повече, само за да гарантират безопасността си.

За съжаление, спокойствието, което е довело това етикетиране на бисфенол А, в момента е под въпрос. Ново проучване показва, че етикетът „без бисфенол А“ не гарантира задължително, че даден продукт е безвреден.

Едно скорошно изследване, в което учени провеждат лабораторни тестове на няколко топ марки за бебешки и детски бутилки е било установено, че много от химикалите, които излизат от тях реагират като хормона естроген, въпреки че повечето от тях са били без бисфенол А. Според същото това изследване, някои от тези продукти, които са били тествани, всъщност са изпускали синтетични естрогени, които са по-мощни от BPA.

Новото изследване показва също, че убежденията и вниманието на обществото  за закупуване на продукти без бисфенол А, за да се избегнат вредни странични ефекти, може да бъде подвеждащо. Тези химикали изпращат фалшиви сигнали към клетките, че хормонът естроген присъства, като потенциално причиняват всякакви видове тревожни, развиващи и репродуктивни последици.

Предупрежденията остават: Избягвайте нагряването на пластмаса в микровълни печки и оставянето на пластмасови бутилки с вода да се пекат на ултравиолетовите лъчи на слънцето, както и всичко останало, което ще затопля храна или напитки в пластмасови съдове. Но, за съжаление, това не е единственият начин да се избегне изтичането на вредни токсини от пластмасите, които потенциално могат да доведат до сериозни здравни проблеми. Тези химикали опустошават ендокринната система на организма и имат доказани връзки към здравословни проблеми като рак, инсулин-резистентен диабет, ранен пубертет, безплодие и дори органно увреждане и увреждане на мозъка, за да назовем само няколко.

Можем ли да избегнем вредното въздействие на химикалите в пластмасите? Пластмасата е в толкова много продукти, които използваме на ежедневна база, от вътрешни облицовки на консерви – дори в органични продукти – до касови бележки. За пореден път проучванията подкрепят доказателствата, че честно казано, химикалът си е химикал.

Въпреки, че Американската Администрация по Храните и Лекарствата е публикувала документ, който гласи, че бисфенол-А е безопасен в ниски дози, това повдига въпроса: „Как можем да измерим консумацията, която получаваме ежедневно, когато пластмасата е в толкова много неща?“; и „Дали дори ниска доза на химическо вещество, което е било докладвано, че ‘препрограмира вашите клетки в причиняване на болест’ наистина си струва?“

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Heidi Fagley

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×