Нисък холестерол и последствията

Холестеролът е критичен елемент на нашите клетки и тъкани. В допълнение, научни доказателства показват, че висок холестерол не е непременно нещо вредно, а предлага защитен ефект срещу мозъчни разстройства, такива като болестта на Алцхаймер. В този момент трябва да се зададе противоположния въпрос: какво ще стане, ако имаме твърде малко холестерол? Какви са последствията?

Без холестерол ние ще умрем!

Добре известно е, че холестеролът изпълнява няколко важни функции в тялото. Една от най-важните функции на холестерола е, че подпомага правилното регулиране на имунната система. Всъщност, хората, които имат нисък холестерол в кръвта, имат анергична имунната система, т.е. липса на реакция от защитни механизми на организма към чужди вещества (Vredevoe и сътр., 1998). С други думи, тялото ви не може да се пребори с патогени, като бактерии, вируси, паразити и гъбички. Без холестерол, различните клетки, участващи в имунния отговор (като макрофаги, лимфоцити и т.н.), не могат да разпознаят нашествениците и да ги унищожат. Интересното е, че е доказано, че частиците на LDL са тези, необходими за адекватен имунен отговор (Masterjohn 2007 г.). Тези частици неутрализират микроби и токсини преди те да причинят увреждане на тъкани/органи. И ние наричаме тези LDL частици – лош холестерол! Без тях ние щеше да сме мъртви! Друг факт е, че ниският холестерол в кръвта увеличава риска ни от развитие на туберкулоза.

Достатъчно захранване на холестерол на имунната система е от решаващо значение за премахване на ракови клетки. В действителност, холестеролът е необходим, за да се забави прогресирането на рак. В допълнение, към холестерол, наситени мазнини, като палмитинова и миристинова киселина, са също необходими за оптимална имунна система. Тези мазнини се намират в тропическото кокосово масло. Дали това обяснява факта защо азиатците имат по-нисък процент на рак, отколкото американците?

Холестеролът защитава или причинява сърдечно-съдови заболявания?

Има огромно количество доказателства, които предполагат, че микробни инфекции са една от първичните сили за натрупване на плака в артериите на сърцето. В подкрепа на това, липсата на устна хигиена значително увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Някои изследователи са забелязали, че хората, които страдат от инфаркт също са имали грип няколко дни преди това. Изглежда, че тези микроорганизми променят структурата на кръвоносните съдове, което води до възпаление и натрупване на плаки в обектите на нараняване. Въз основа на тези данни, ние можем да предложим, че холестеролът действително намалява риска от развитие на сърдечно заболяване чрез премахване на опасни патогени.

Време е да се сложи край на тази война с холестерола. Науката е много ясна: холестеролът не причинява болест на сърцето. Напротив, холестеролът е основен елемент на здравето, той държи имунната система силна и е критичен компонент на синтеза на витамин D, помага на организма да създава полови хормони, наред с много други функции.

Автор: Dr. Serge Gregoire

Източник: http://blogs.naturalnews.com/without-cholesterol-die/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *