(NaturalNews)

Белият трън, известен още като Silybum marianum в научната общност, е бил използван в продължение на стотици години, за да се лекуват предимно черния дроб, бъбреците или заболявания на жлъчния мехур. Въпреки че е от региона на Средиземно море, сега се намира във всички части на света. Белият трън, който е растение, което може да достигне до три метра височина, всъщност получава името си от млечно бeлия сок, получен от листата, когато бъдат смачкани.Изследванията отдавна демонстрират колко ценен може да бъде най-значимия флавоноид, наречен силимарин, за човешкия черен дроб. През 1986 г., белият трън бе окончателно одобрен за лечение на заболявания на черния дроб. Сега се използва редовно в случаи, свързани с алкохолен хепатит, алкохолна чернодробна стеатоза, цироза, отравяния на черния дроб или вирусен хепатит. Също така е доказано, че защитава черния дроб от токсини, създадени от лекарства като ацетаминофени, които са безаспиринови болкоуспокоителни.

Независимо дали се наслаждавате от време на време на алкохолни напитки или редовно се отдадате на тях, важно е да знаете как белият трън може да предпази черния дроб. Консумацията на алкохол кара черния дроб да работи много усърдно, като се опитва да освобождава тялото от това нежелано вещество, за да възвърне много необходимата хомеостаза. За щастие, силимаринът помага за възстановяване увреждането на чернодробните клетки от алкохол или други токсини от този тип, чрез увеличаване на синтезата на протеини.

В най-малко пет от проучванията, докладвани от Американската Агенция за Здравеопазване, Изследвания и Качество, тестове са показали, че е възможно да се подобрят значително функциите на черния дроб при пациенти, страдащи от леки форми на алкохолно чернодробно увреждане. За съжаление, не е било толкова ефективно с тези, страдащи от по-сериозни състояния, като например случая с цироза, който се характеризира с трайни белези и необратими щети.

Белият трън се използва за лечение на хепатотоксичност при детската остра лимфобластна левкемия

Белият трън често е бил използван в миналото за това, че съдържа свързана с химиотерапия хепатотоксичност, но с последните клинични изследвания, неговата ефективност се потвърждава. На общо петдесет деца, страдащи от остра лимфобластна левкемия, рандомизирани са били давани или магарешки бодил или просто плацебо за оценка на отговора на черния дроб. Като цяло, белият трън води към по-ниски нива на токсичност в черния дроб на децата, без да нарушава химиотерапевтичните агенти в процеса.  Нужни са повече тестове, за да се определят най-надеждните дози и времето за лечение.

Някои първоначални лабораторни резултати карат изследователите да смятат, че флавоноидите на белия трън може да имат противораков потенциал. Силимаринът, с неговите силни антиоксидантни свойства, показва способността да ограничава растежа на рак на простатата, на маточната шийка и клетките на рак на гърдата. Необходими са повече тестове, за да се потвърди неговата ефективност и безопасност.

Накрая, но не на последно място, едно проучване, проведено върху животни, показва, че силимаринът успява да намали нивата на лошия холестерол, точно толкова, колкото лекарство наречено пробукол, често предписвано да води до същия желан ефект. Освен предотвратяване на по-висока токсичност в тялото, силимаринът също, изглежда, може да увеличи нивата на HDL или добрия холестерол.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: P. Simard

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *