(NaturalNews)

С напредване на възрастта голяма част от хората започват да се притесняват за състояния като загуба на паметта и други когнитивни условия. Медиите са накарали много от нас да повярват, че тези проблеми са естествени и неизбежни последици от застаряването на населението, нещо, което се случва с нас, независимо от това колко добре се грижим за себе си.

Разбира се, това не е вярно. Нашите мозъци са способни да създават нови мозъчни клетки в каквато и да е възраст и диетата играе съществена роля в това колко често и колко ефективно могат да го направят. Въпреки че повечето природни цели храни съдържат свойства, които могат да помогнат да запазим умовете си в добра форма, проучванията показват, че трите билки, изброени по-долу са особено ефективни в това отношение.

Бакопа мониери

Бакопа мониери или брахми е билка с дебели листа, родна на влажните зони на Източна и Югоизточна Азия, и добре позната, заради свойствата ѝ за насърчаване на мозъка. Тя е особено почитана в аюрведическата медицина, където е редовно предписвана за множество когнитивни състояния, като мозъчна мъгла, слаба памет и концентрация и дори депресия.

Голям брой проучвания потвърждават, че Бакопа е добра за нашите умове. Например, едно изследване, публикувано в Основана на доказателства допълнителна и алтернативна медицина през 2012 г. установява, че тя може да „подобри вниманието, когнитивната обработка и работната памет, частично чрез потискането на дейността на AChE.“ Друго проучване, включено в Невропсихофармакология, открива, че Бакопа може да подобри паметта и способностите за припомняне.

Подобно на повечето стимулиращи мозъка храни, може да отнеме известно време преди Бакопа мониери да започне да работи. Приемът на 150 милиграма от нея три пъти на ден за период от два месеца, например, ще осигури по-добри резултати в сравнение с приема на същото количество в продължение на един месец.

Гинко билоба

Има основателна причина защо добавките от гинко билоба са едно от най-популярните билкови лекарства в Европа и Съединените щати: листата на това уникално дърво, което е едно от най-дълго живеещите видове в света, е фантастична помощ за ума. Например, едно изследване, публикувано в Напредъци в експерименталната медицина и биология през 2014 г. показва, че екстракти от гинко могат да „подобрят работната функция на паметта при лица на средна възраст.“ Едно проучване, включено в изданието Токсикология и индустриално здраве през септември 2013 г., дори установява, че гинко билоба заедно с витамин С може да коригира умствени дефицити, причинени от хронична експозиция на флуорид.

Прием на между 240 и 600 милиграма Гинко билоба до три пъти на ден е оптимално за коригиране на проблеми, свързани с паметта. Както при бакопа, положителните ефекти обикновено не се проявяват веднага; дайте му най-малко един месец време.

Готу кола

Готу Кола (Centella Asiatica) е член на семейството магданоз, което расте в Хималаите. То е било (и все още е) използвано за лечение на безброй медицински състояния в Индия и Китай, включително разширени вени, кожни лезии, безсъние и кръвообращение. Въпреки това, подобно на Бакопа и Гинко, Готу е най-известно със своето положително въздействие върху нашите умове.

Например, едно изследване, публикувано в Аю през 2013 г. установява, че Готу Кола, наред с други билки от групата Medhya rasayana, са „бързо действащи и водят до подобрение в паметта по-бързо в сравнение с йогийски практики.“ Преглед, който е публикуван година по-рано, отбелязва също, че готу има невропротективни свойства и лекува дефицити, свързани с болестта на Алцхаймер, болест на Паркинсон и оксидативен стрес.

Прием на една или две капсули от 500 милиграма готу кола на ден е чудесен начин за естествено стимулиране на паметта ни без странични ефекти. Алтернативно, готу може да се консумира под формата на чай. Неговата горчивина може да се маскира като добавите малко мед или лимон.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *