(NaturalNews)

Дървениците може скоро да са по-управляеми вредители, тъй като могат да станат жертва на нова наука, която имитира листа на бобови растения.

Дървениците живеят в леглата, както може би се досещате. Те се крият през деня и се хранят с кръвта на хората през нощта. Десетки милиони долари се изразходват всяка година в Ню Йорк, само за да се справят с тези вредители.

Освен нашествието на домовете, дървениците смучат кръв от жертвите в училища, кина и болници. Те са стопаджии, добри в укриването и бързо развъждащи се.

Капанът за дървеници – листо от боб

Установено е, че микроскопични власинки от листото на зеления боб хващат краката на дървениците или дори  ги пробождат и не им дават възможност да продължават да се движат, действат като капан.

Това средство за дървеници е било използвано в продължение на векове в България, Сърбия и други страни от Източна Европа. Листата се полагат около леглото през нощта и когато насекомите бягат по пода, за да получат достъп до жертвата, в крайна сметка „залепват“ на листата. След това листата се изгарят на сутринта по традиционния начин.

Обикновено насекомите се убиват с използване на отрова. Все пак с шокиращото завръщане на тези насекоми през последните години в целия свят,  се предполага, че стават устойчиви на отровите.

„Зелен“ подход при отстраняването на дървеници

„Възраждащите се популации на дървеници показват тревожна устойчивост към инсектицидите, което прави подхода без инсектициди много привлекателен“, казва изследователката Катерин Лудон, ентомолог от Университета на Калифорния, Ървайн.

Прави се опит за имитиране резултатите на „капана от бобови листа“ с използване на синтетичен материал. „Кукичките“ на листата, наречени трихоми, по основно „пробождат“ или „закачат“ буболечките и ги спират да се движат по-нататък.

„Растенията показват необикновени способности да улавят насекоми,“ казва Лудон. „Съвременните научни техники ни позволяват да произвеждаме материали на микроскопично ниво,  , с потенциал „да не позволяваме на дървениците да хапят“, без да използваме пестициди.

Със синтетичната техника в момента пробождането не се получава, но улавянето донякъде работи, така че предстои да се върши още работа.

Източник: http://www.naturalnews.com/040598_bed_bugs_insecticide_bean_leaves.html#ixzz2V7MUx2nU

Автор: Antonia

Превод от английски на български

By admin

One thought on “Бобовите листа улавят и убиват дървениците”

Напиши коментар

Добави обява

×
×