(NaturalNews)

Домати – тези киселинни плодове, които на вкус са повече като зеленчук, са много гъвкави в кухнята. Те могат да се прибавят към сосове, супи и салати, както и да се консумират пресни. В допълнение към аромата, който добавят, използването на домати изпълва храните с ярки цветове, което прави ястията, както вкусни, така и визуално привлекателни. Яденето на домати обаче, не е само наслада за очите и стомаха. Те също така предлагат защита срещу редица различни видове рак.

Превенция на рак

Свободните радикали, тези молекули, които съдържат кислород, както и най-малко един свободен електрон, често реагират с други молекули. Това може да подготви сцената за развитие на ракови тумори. Доматите съдържат обилно количество антиоксиданти и противовъзпалителни компоненти, които могат да помогнат за предотвратяване на тези свободни радикали от повреждане на клетките.

Помагат за намаляване на рак на бъбреците

Ликопенът, мощен антиоксидант, който стои зад много от ползите за здравето на доматите, е това, което придава на плода червения му цвят. Сайтът Live Science публикува проучване, което е установило, че жените, които са имали по-високи нива на ликопен в телата си, са имали 45% по-нисък риск от развитие на рак на бъбреците, в сравнение с жени, с най-ниски нива на антиоксиданта. Изследователите твърдят, че хората трябва да ядат около четири домата всеки ден, за да се възпроизведат по-високите нива на тези жени.

Обсервационни проучвания показват положителна връзка

Обсервационните проучвания, които са различни от клиничните проучвания, имат свои собствени заслуги. Голям брой от тези проучвания, гледащи на групи от хора, които споделят някои общи черти, като живеене в един и същи район, показват корелация между яденето на домати и по-нисък риск от рак. През 2004 г., 21 от тези проучвания са установили, че ракът на простатата е една болест, която е атакувана от доматите.

Ликопенът има положителен ефект върху животните

Проучванията при животни, също са показали мощна връзка, между яденето на ликопен и предотвратяване на рак. Животните в едно проучване са показали намаляване в растежа на мозъчни тумори. Във второ проучване, туморите на гърдата при животните, които често поглъщат ликопен в продължителен период от време, са били потиснати.

Ликопенът не е единственият здравословен компонент

Докато чудните ползи от ликопена са често хвалени, доматите съдържат още и редица други здравословни свойства, които ги правят истински полезни за здравето. Те съдържат и други антиоксиданти, както и каротиноиди, които са известни, че помагат на организма да остане здрав. В допълнение, доматите съдържат обилни количества от витамини и минерали, като калий, витамин С и витамин А.

С оглед на многото ползи за здравето от доматите и тяхната гъвкавост в кухнята, увеличаването на консумацията на тези ярки червени плодове трябва да бъде на върха на всеки списък със задачи.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sandeep Godiyal

 

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *