(NaturalNews) Честно казано статистиката е доста мрачна: рак на дебелото черво е втората водеща причина за смърт от рак в Америка и четвъртата водеща причина за смърт от рак в световен мащаб. И дори ако ракът на дебелото черво не е фатален, той може да доведе до облъчване или химиотерапия, както и хирургично отстраняване на дебелото черво и поставянето на торбичка за колостомия, която може сериозно да се отрази на качеството на живот на тези, преживели рак. Ето защо много изследвания през последните години са преминали в откриването на начини този рак да може да бъде предотвратен на първо място. Отдавна се подозира, че една типична американска диета – месо и нишестета – може да повиши риска от развитие на рак на дебелото черво. И това ново изследване показва ясно колко важна е връзката между храненето и тази болест.

Интригуващи нови изследвания

Това изследване е плод на съвместното сътрудничество между изследователите в Питсбърг, Пенсилвания и тези в Квазулу-Натал в Южна Африка. Изследователите са избрали 20 афроамерикански мъже и жени от Питсбърг и 20 мъже и жени от африкански произход, живеещи в Квазулу-Натал, за да участват в това изследване и да видят връзката между храненето и риска от рак на дебелото черво.

Преди това изследване да започне, изследователи извършват анализ на чревната микрофлора на всеки участник. С други думи, те изследват вида на бактериите, които живеят в храносмилателния тракт на всеки пациент в проучването. Всеки пациент също претърпява колоноскопия или визуално изследване на дебелото черво, по време на което е било открито, че девет от 20-те американци имали полипи на дебелото черво (което може да стане раково образувание), докато никой от 20-те Южноафриканци нямал такъв проблем. След това започва самото изследване.

Как е направено изследването

В това двуседмично проучване, групата на 20 афроамериканци яде традиционна южноафриканска диета. Такава диета се състои предимно от растителни храни, включително разнообразие от плодове, зеленчуци, зърнени и бобови култури. В същото време 20 южноафриканците са яли диета, която имитира Западната, с приблизително 2-3 пъти повече месо и мазнини, отколкото родната им диета.

След две седмици, участниците били изследвани отново. Установено е, че за краткото време са били извършени  големи промени. Африканските американци на диета от Южна Африка показали по-добро здраве на тяхната чревна флора, както и намаление на възпалението и други признаци на увреждане на дебелото черво. В същото време, южноафриканците на типично американска диета показват увеличено възпаление на дебелото черво и намаление на здравето на техните вътрешности. И двете се считат за рискови фактори за рак на дебелото черво.

С една дума, това проучване е част от по-голяма (и нарастваща) съвкупност от доказателства, които показват, че диета, която е богата на растителни храни, помага за намаляване на риска от рак на дебелото черво, а диета, която е с високо съдържание на мазнини и месно базирани протеини, увеличава риска за развитие на този вид рак. Това е още една добра причина хората да обмислят съкращаване на червеното месо и високото съдържание на мазни храни, и увеличаване на техния хранителен прием на плодове, зеленчуци и други растителни храни.


Източник:
http://www.naturalnews.com/050418_fiber_diet_colon_cancer_plant_foods.html#ixzz3gXJQ7hrA

Автор: Sandeep Godiyal

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *