(NaturalNews)

Босилекът е ароматно растение, което се използва от много дълго време като кулинарна билка, за добавяне на високо оценен аромат на голямо разнообразие от ястия. Тази билка е спечелила своите пълномощия в много кухни от обикновена употреба на песто, смес от босилек, кедрови ядки и пармезан.

Босилекът, научно наричан Ocimum basilicim, произхожда от топлия климат на тропическите райони на Азия. Това е един невероятен източник на антиоксиданти и пълен с хранителни вещества. Босилекът предоставя широк спектър от ползи за здравето. Приема се заради неговите изключителни антибактериални, антимикробни и антистареещи качества, както и много други. Босилекът също помага в борбата с критични заболявания като диабет тип 2 чрез контролиране  нивата на кръвната захар, или дори рак, благодарение на активните феноли, присъстващи в билката.

Феноли са група от органични съединения, предимно намиращи се в плодове и зеленчуци. Основните феноли, намиращи се в босилека са флавоноиди, по-конкретно виценин, ориентин, евгенол и антоцианини. Всички те играят важна роля, заради техните силни антиоксидантни свойства. Въпреки че все още продължава дебат сред учените, повечето от тях вярват, че антиоксидантите са от жизненоважно значение по отношение на доказаните качества на билката за предотвратяване на рак.

Може ли босилекът да Ви помогне да запазите младостта си?

Босилекът е бил използван в аюрведа медицината в продължение на стотици години, ако не и повече, така че неговите здравословни ефекти също са били проучвани от дълго време. Не е изненада, че по-скорошно изследване, проведено в Колежа Пуна по Фармацевтика в Махаращра, Индия, стигна до заключението, че босилекът защитава организма от преждевременно стареене.

Изследователите открили или по-скоро потвърдили, че босилекът е бил ефективен в защитата на организма срещу свободните радикали. Флавоноидите на босилека инхибират свободните радикали от причиняване на значителни вреди на организма. Д-р Шинде заяви, проучването ясно показва, че билката насърчава младостта и действа на клетъчно ниво. Тя смята, че резултатите валидират нейните традиционни употреби в аюрведическата система на медицина. Тя  далеч не е единствената, тъй като много експерти сега смятат, че босилекът е суперхрана против стареене.

Антибактериалните свойства на босилека също са добре указани, но този път заради неговите летливи масла, вместо неговите флавоноиди. Изследване, публикувано в юлското издание от 2003 г., на Вестник по Методи на Микробиология разкрива, че етеричните масла на босилека са в състояние да спрат щамове на бактерии, известни като Стафилококус, Ентерококус и Псевдомонас. Тези патогенни видове бактерии не само са широко разпространени, но и представят здравен риск, бъдейки устойчиви на лечение с антибиотични лекарства, които обикновено се използват.

И накрая, но не на последно място, няколко изследвания, публикувани в Списание по Микробиология на Храните от февруари 2004, представят доказателства, че измиване на храни в разтвор, съдържащ едва 1 процент босилек в него, е довело до намаляване на броя на случаите Шигела, което е заразна бактерия, причиняваща диария с потенциал да предизвика по-сериозни щети в чревния тракт.

Източник: http://www.naturalnews.com/040934_basil_Ayurvedic_medicine_healthy_herbs.html#ixzz2XI0YnHNg

Автор: P. Simard

Превод от английски на български

By admin

2 thoughts on “Босилекът е суперхрана против стареене”
  1. Да това е истина!Зная го от баба ми,която почина на 95 год.Тя винаги слагаше пресен босилек под възглавницата си.Като подправка е с прекрасен аромат.В българина се е втаил един мит,че босилека се слага само на смрътника и затова го отбягват!!Те не знаят,че босилека е ЦАРСКА БИЛКА!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *