Босилек (Ocimum sanctum), по-известен като Тулси, се смята за най-свещената билка в Индия. Тази билка притежава потенциални болестно-защитни свойства. Поради тази причина, почти всички индийски домакинства отглеждат Тулси в градината си, така че листата на растението могат да се използват за предотвратяване и лечение на болести, включително рак.
През последните години учените от цял свят са провели изследвания на тази билка да разберат повече за нейните противоракови свойства. Проучванията са били успешни в разбирането на точното действие на тази билка в контрола на раковите дейности в тялото. Различните механизми на действие на босилек за лечение на рак, са дадени по-долу.

Как босилекът предизвиква смъртта на раковите клетки?

  • Основното действие на босилека в контрола на раковите заболявания идва от способността му да инхибира ензима COX-2, който стимулира възпалителна реакция в организма и предизвиква ракови дейности. Босилекът блокира действието на този ензим, предпазва от възпаление и намалява болката.
  • Различни животински и лабораторни изследвания са показали, че босилекът може да поправи и регенерира клетките, повредени в резултат на излагане на радиация и окисление, което демонстрира огромния му потенциал при унищожаване на предракови лезии.
  • Изследвания са показали, че фитонутриенти в босилека директно убиват раковите клетки, като по този начин се ограничава растежа и разпространението на рака.
  • Активната съставка в листата на босилека – евгенол, инхибира деленето и миграцията на раковите клетки. Той също така предотвратява нахлуването на раковите клетки в околните структури и предизвиква апоптоза (процеса на програмирана клетъчна смърт).
  • Освен това, босилекът съдържа редица други фитохимикали, включително апигенин, розмаринова киселина, лутеолин, митренал, карнозна киселина и бета-ситостерол. Тези съединения стимулират антиоксидантна активност и унищожават раковите клетки.
  • Босилекът е ефективен при подтискане на растежа и развитието на рак на гърдата чрез блокиране на клетъчната пролиферация.
  • Той също така предотвратява ангиогенеза, процес, при който вътре в масата на рака се образуват нови кръвоносни съдове. В резултат на това, раковите клетки не получават храна и кислород, необходим за оцеляването им, което води до тяхната смърт.

Как да използвате басилек за лечение и превенция на рак

Листата на босилека са малко пикантни на вкус. Пациенти, които имат желание да опитат пресни листа могат да започнат с разкъсване на една малка част от листата и дегустацията им.

Листата на босилека може да се добавят към чайове, салати или супи. Най-добре е да добавите листата в края на готвенето, така че уникалният вкус да е още остър.

В аюрведическата система на медицината, босилекът се счита за „най-доброто лекарство на природата“. Редовната консумация на листата му може да помогне да се предотврати рак. Използването на босилек за лечение на рак може да помогне да се ускори възстановяването на пациента, като се причини унищожаване на раковите клетки.

 

Автор: Dr. Adem Gunes

Източник: http://blogs.naturalnews.com/holy-basil-cancer-treatment/

One thought on “Босилек – лечение на рак”
  1. От това лято започнах да пия лимонена вода със стръкче босилек в нея.Чудесно е!

Напиши коментар

Добави обява

×
×