Твърде много от всичко никога не е добро за вас, дори и ако това е най-здравословната напитка на планетата. Хората от Китай и Япония може да ви кажат, че те пият по няколко чаши зелен чай дневно и нищо лошо не им се е случило, но въпреки това не е зле да знате потенциалните странични ефекти от това. Нали?

Тези странични ефекти са в резултат на токсичност от високите дози от най-мощния катехин, открит в зеления чай, наречен епигалокатехин галат или EGCG. Зеленият чай е пълен с този мощен антиоксидант, който е свързан с няколко ползи за здравето. Те включват превенция на рака, подмладяване на кожата, по-нисък риск от сърдечни заболявания и заболявания на венците, и диабет, понижаване на холестерола и повишена концентрация.

Страничните ефекти от зеления чай, може да се случат, ако решите да погълнете твърде много чаши от популярната напитка.

Странични ефекти от кофеина

Зеленият чай съдържа кофеин в различни количества. Те са чудесна алтернатива на кафето. 200 г зелен чай може да съдържа от от 24 до 25 мг кофеин.

Така, че ако пиете зелен чай прекомерно, тогава може да получите нежелани реакции, дължащи се на прекалената консумация на кофеин. Тези нежелани реакции могат да включват:

  • безсъние
  • нервност
  • хиперактивност
  • повишена сърдечна дейност
  • мускулен тремор
  • раздразнителност
  • главоболие

Зеленият чай може да предизвика дразнене на стомаха

Зеленият чай съдържа танини, висока доза, от които може да предизвика неразположение в корема. Пиенето на повече от 5 чаши зелен чай може да предизвика повръщане, диария, гадене и запек в някои случаи. По-вероятно е да случи, ако пиете зелен чай на гладно.

Зеленият чай може да намали усвояването на желязо

Изследване от 2001 г. показва, че антиоксидантите в зеления чай може да намалят абсорбцията на желязо в храната. Все пак, има няколко изследвания, които противоречат на това твърдение.

Зеленият чай може да не е добър по време на бременност

Това е така, заради съдържанието му на кофеин. Обикновено дневният прием на кофеин на бъдещите майки трябва да е не повече от 200 мг на ден.

Друга причина да се ограничи потреблението му е, че може да намали абсорбцията на фолиева киселина. Фолиевата киселина играе важна роля в развитието на ембриона.

Зеленият чай взаимодейства с лекарства

Ако сте на някакви медикаменти, най-добре е да се консултирате с вашия лекар, преди пиенето на зелен чай или добавки от зелен чай. Зеленият чай е известен, че инхибира ефектите на лекарства като аденозин, бензодиазепини, разредители на кръвта и клозапин.

 

Автор:  shraddha

Източник: http://blogs.naturalnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *