(NaturalNews)

Истинското здраве започва на клетъчно ниво и нашето тяло съдържа около 75 трилиона клетки. Митохондрията е ключова органела в клетката, която произвежда повечето от енергията. Коензим Q10 е важен ензим антиоксидант в митохондриите, който обикновено е в дефицит при много хора.

Коензим Q10 е анти-оксидантен ензим в митохондриите. Този анти-оксидант регенерира други антиоксиданти като витамин Е. Неговата основна роля е да помага на митохондрията да събира произвеждащия енергия аденозин трифосфат (ATP) от храната, която ядем. Повече от 75% от нашата енергия се произвежда чрез използването на Коензим Q10.

Симптоми на нисък Коензим Q10:

Хронична умора
Фибромиалгия
Забравяне
Болест на Алцхаймер
Деменция
Болест на Паркинсон
Сърдечно заболяване
Хипертония
Болки в ставите / мускулите
Умствена мудност
Депресия
Раздразнителност
Главоболия / мигрени
Нисък имунитет

Намаляване на коензим Q10:

Има два основни фактора, които водят до дефицит на Коензим Q10 при хората:
1. Намалена биосинтеза
2. Повишено използване от организма.

Биосинтезата е основен източник на Коензим Q10. Биосинтезата изисква най-малко 12 гени и мутации в много от тях причиняват дефицит на Коензим Q10. Няколко други генетични дефекти, като мутации на митохондриално ДНК също могат да повлияят. Някои хронични заболявания като рак, сърдечно-съдови заболявания и т.н., могат също да намалят биосинтезата и да увеличат разхода на Коензим Q10 в тялото.

Лоши навици в начина на живот, като например диета, богата на захар и преработени храни, тютюнопушене, лоши навици на спане, заседнал начин на живот или прекомерно трениране увеличават използването на CoQ10 и по този начин нарушават неговите нива. Хронични инфекции, токсичност на околната среда и високи количества емоционален стрес също изчерпват нивата на CoQ10.

Стареене и използване на статини върху нивата на Коензим Q10:

Коензим Q10 се намира във всяка клетка на тялото, но присъства в по-високи концентрации в органи, които имат по-високи изисквания за енергия, като например бъбреците, черния дроб и сърцето. С напредване на възрастта, ние губим нашата доставка на Коензим Q10, особено в сърцето. Казва се, че когато станем на 80 години нашата продукция на Коензим Q10 е на около половината от тази на 20-годишните. Коензим Q10 играе огромна роля в доставките на енергия в сърцето и съдовите стени.

Най-популярните лекарства, предписвани за понижаване на холестерола, статините, са показали, че намалят производството на Коензим Q10 с до 40%. За съжаление, много лекари продължават да не са наясно с това, продължавайки предписването на статини без допълването на Коензим Q10.

Нисък Коензим Q10 и хронични заболявания:

Открито е, че пациентите с рак имат ниски нива на Коензим Q10. Това ограничава способността им да предотвратяват оксидативен стрес, насочен към ДНК-то, което води до промени в клетъчната функция и ненормално клетъчно развитие. Допълването с CoQ10 също така е доказано, че е ефективно за забавяне на растежа на раковите клетки и предотвратяване на тяхното развитие.

Коензим Q10 е показан също така, че подобрява здравето на мозъка и намалява степента и честотата на мигрените. Освен това, ниският Коензим Q10 е свързан с дегенеративни неврологични заболявания като болестта на Алцхаймер, деменция и Паркинсон. Добавки с CoQ10 са показани, че укрепват митохондрията на невронната клетка и са мощна защита срещу неврологична дегенерация.

Главни проучвания са показали, че Коензим Q10 намалява окисляването и прекъсвания на двойната верига на ДНК. Това означава, че Коензим Q10 силно намалява стреса на нашето ДНК, което е ключов фактор за анти-стареене. Той предпазва от увреждане на артериалната лигавицата и поддържа кръвоносните съдове силни и еластични.

Най-добрите хранителни източници на Коензим Q10:

Най-добрите хранителни източници на Коензим Q10 са органни меса като черен дроб, сърце и бъбреци. Диво-уловена риба, хранено с трева говеждо месо, дивеч като бизон и еленско месо и пасящи птици са все фантастични източници. Растителни източници включват ядки, семена и кръстоцветни зеленчуци, но в далеч по-малки количества, отколкото тези в животинските храни.

Типичната американска диета осигурява около 10 мг Коензим Q10 дневно. За един млад човек със силна и здрава храносмилателна система, това може да бъде достатъчно. С напредване на възрастта, храносмилателната ни система често бива компрометирана и ставаме много дефицитни в този ключов елемент. Това е времето, когато са необходими добавки.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Dr. David Jockers

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *