Зеленчуци

(NaturalNews) Добри новини за любителите на зеленчуци и тези, които се радват на начин на живот, състоящ се предимно от такива храни: едно скорошно проучване е установило, че вегетарианска диета може да намали риска от развитие на рак на дебелото черво, в сравнение с техните месоядни колеги.

Изследователи от университета Лома Линда в Калифорния открили, че в сравнение с хората, които ядат месо, вегетарианците имали 19% по-нисък риск от рак на дебелото черво и 29% по-нисък риск за рак на ректума.

По-конкретно, един вид вегетарианство – песко-вегетарианство, или диета от зеленчуци, в допълнение към риба и морски храни, но без други животни – е била свързана с още по-ниски рискове от рак. Например, песко-вегетарианците са имали 43 процента намален риск от колоректален рак в сравнение с тези, които не са вегетарианци.

Ползи за здравето от избягването на месо и джънк фуд, ядене на повече риба и зеленчуци

Тези открития са били публикувани онлайн в JAMA Internal Medicine, в статия, озаглавена, „Вегетариански хранителни модели и риск от колоректален рак.“ Извлечение от това проучване гласи, „Връзката вегетариански хранителни модели към риск от колоректален рак не е добре установена“; изследователите се занимават със седемгодишно проследяващо проучване, в което са били оценени хранителните навици на повече от 77 000 адвентисти от седмия ден, които хвалят ползите от вегетарианството.

Абстрактът заключава, че фокусирането върху храни на растителна основа е най-полезно за здравето на човек. „Вегетарианските диети са свързани с цялостна по-ниска честота на колоректален рак,“ отбелязва публикуваната статия. „Песковегетарианците, по-специално, имат много по-малък риск в сравнение с тези, които не са вегетарианци. Ако такива асоциации са причинно-следствени, те могат да бъдат важни за първична превенция на колоректален рак.“

Водещият изследовател на проучването, д-р Майкъл Орлик, казва, че това, което ядат хората е от жизненоважно значение за тяхното здраве, нещо, с което са наясно повечето хора, но не винаги го спазват.

„Диетата е потенциално важен подход за намаляване на риска от развитие на рак на дебелото черво“, казва той. Орлик, който е доцент по превантивна медицина в университета Лома Линда, обяснява, че участниците в изследването, които са били помолени да докладват своите случаи на рак през годините, са били с тенденция да се въздържат от ядене на джънк фуд (храни боклуци). „Нашите вегетарианци не само ядоха по-малко месо, отколкото не-вегетарианците, но също така и по-малко сладки неща, снаксове, рафинирани зърнени храни и калорични напитки.“ Той обяснява, че в допълнение към зеленчуците, тези хора също са яли повече ядки, цели зърна, бобови храни и плодове.

Не са необходими изключително строги диетични начини на живот за постигане на по-добро чревно и ректално здраве

Констатацията, че тези, които ядат риба, заедно с техните избори на хранения на растителна основа, е добра новина за много хора, които се чудят дали трябва да намалят рибата от хранителния си режим. Освен това, те могат дори да помислят за по-строги начини на хранене и може да обмислят да станат вегани. Въпреки че е очевидно въпрос на личен избор, констатацията в този случай ясно показва, че насладата на риба заедно с изобилие от зеленчуци повишава колоректалното и ректално здраве.

„Успокояващото заключение е, че човек не трябва да бъде веган и да спре всички яйца, мляко и млечни продукти и риба, за да получи някои ползи по отношение намаляването на риска от рак“, казва д-р Леонард Салц, шеф на стомашно-чревната онкологична служба в Memorial Sloan Kettering Cancer Center в Ню Йорк.

Американското онкологично дружество изчислява, че рискът от развитие на рак на дебелото черво през живота на човек е около 1 на 20. Те също така очертават, че през 2015 г. около 93 090 души ще развият рак на дебелото черво, 39 610 души ще развият рак на ректума, и около 49 700 души ще умрат от колоректален рак в САЩ.

Помислете за извършване на тези промени днес. Не е необходимо човек да се превръща в пълен вегетарианец, но включването на повече риба и по-малко месо, в допълнение към подмяна на сладки закуски със зеленчуци, е добър начин да вървите по пътя към подобреното здраве.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Jennifer Lea Reynolds

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×