(NaturalNews)

Ново проучване, проведено от д-р Майкъл Орлих от Университета Лома Линда в Калифорния хвърля по-положителна светлина върху ползите от преминаването към вегетарианска диета.

Истинска вегетарианската диета е тази, която избягва всички продукти, които идват от животните, дори яйца и мляко. Вегетарианската диета се състои главно от зърнени храни, ядки, фасул, билки, бобови растения, горски плодове, зеленчуци и плодове. Според проучване на Галъп от 2012 г. само 5 на сто от Американците ядат по този начин. Други ядат подобни диети. Лакто-вегетарианците ядат млечни продукти и яйца, но не и риба и месо. Песко-вегетарианци ядат риба.

Поне 12 на сто спад в смъртността за тези на вегетарианска диета

Според проучването на д-р Орлих, хората, които ядат по вегетариански начин са с по-малка вероятност да умрат през който и да е период от време. Това доказва, че зеленчуци, билки, ядки и плодове са повече от храна. Те са ценно лекарство, подхранващо клетките на човешкото тяло, което позволява оптимално функциониране.

Д-р Орлих посочва: „Мисля, че това допълва доказателствата, показващи възможния благотворен ефект на вегетарианския начин на хранене за предотвратяване на хроничните заболявания и подобряване на дълголетието.“

Проучването на Орлих се върти около данни от над 73,000 произволни доброволци от църкви на Адвентистите от Седмия ден между 2002 и 2007. Той и неговият екип от изследователи анализират данните в края на 2009 г., като сравняват смъртността на всички участници.

Всички участници са били разпитани за хранителните им навици, преди да започне изследването. Те са отделени в общи категории, въз основа на техните хранителни навици и изброяват колко често ядат млечни продукти, яйца, риба и месо.

От всички участници, едва 8 на сто са стриктни вегетарианци. Тези хора не се хранят и не използват абсолютно никакви продукти от животински произход.

Двадесет и девет процента са били класифицирани като лакто-вегетарианци, или хора, които не ядат риба и месо, но ядат млечни продукти и яйца. Петнадесет процента от време на време ядат риба и други видове месо. Останалите са месоядци.

В края на седемгодишния период изследователите използват базата данни на участниците да видят кой живее и кой е починал.

Те установили, че средно седем от всеки хиляда месоядци почиват всяка година.

От вегетарианците, около пет на всеки 1000 почиват всяка година.

Вегетарианците като цяло са били с 25 на сто по-ниска смъртност в сравнение с месоядците, и след като са разгледани контролируеми здравни променливи като възраст, раса и навици, изследователите заключават, че вегетарианската диета сваля смъртността на групата с общо 12 на сто. Те също така открили, че мъжете имат най-голяма облага от вегетарианската диета.

Орлих  посочва, че консумацията на червено и преработено месо води до по-високи нива на смъртност, „неяденето на месо може да е причината за по-малка смъртност. Възможно е също яденето на повече растителни храни, като плодове и зеленчуци, да осигуряват тези ползи.“

Става дума за нещо повече от живот и смърт

Вегетарианска диета не трябва да бъде само за избягване на смъртта. Смъртта идва за всички. В проучването обаче, вегетарианска диета забавя смъртта значително, в сравнение с тези, които ядат месо. Това е страхотно, но основаването на диета предимно заради въпроса на живот и смърт, не е напълно оценяваща за всички предимства на вегетарианската диета. Живеенето на качествен живот е най-важният аспект  на суровата диета на растителна основа. Десет години качествен живот имат предимство пред 20 години на болка. Вегетарианският начин на живот е с повече енергия, по-малко болка, по-качествен сън, както и стабилен метаболизъм.

Алис Лихтенщайн, директор на Сърдечно-Съдовата Хранителна Лаборатория в Бостън наблюдава вегетариански участници и вярва, че те живеят много по-здравословен и по-качествен живот, отколкото другите.

Лихтенщайн казва: „Важно е да се отбележи, че вегетарианците в това проучване са по-високо образовани, по-малко вероятно да пушат, упражняват се повече и не са толкова затлъстели.“

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Lance Devon

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×