Виолетовият цвят (Echinacea purpurea) е цъфтящо растение, родом от Северна Америка. Освен че е привлекателен, той притежава мощни здравословни способности, които го правят добро потенциално лечение за различни често срещани заболявания, като например настинка и грип.

Всеки се е разболявал от настинка и грип поне веднъж в живота си. Тези две болести изчезват сами и не се смятат за нещо сериозно. В най-лошия случай тяхната силно заразна природа и досадните й ефекти могат да нарушат ежедневието, включително работа и училище.

Терапевтичните лекарства като ацетаминофен (парацетамол) са евтино и популярно лечение на симптомите както на настинка, така и на грип. Въпреки това, нарастващата загриженост за страничните ефекти на парацетамол и други противовъзпалителни лекарства са довели до редица естествени алтернативи.

Ехинацея, както и други членове на рода Echinacea, стават популярни през последните години като естествено лечение както на простуда, така и на грип. Нейните ефекти се подкрепят от няколко проучвания.

Проучване, публикувано в Virology Journal, изследва ефективността на екстракт от Ехинацея срещу пет грипни щама, включващи птичи грип и свински грип. Изследователите изследват степента на способността на екстракта да инхибира вирусите.

Те открили, че екстрактите са успели да блокират репликацията на грипните щамове с над 99%. Нещо повече, не се наблюдава натрупване на резистентност към вирусите, за разлика от това, което се наблюдава в някои от химическите лекарства, използвани в проучването.

Едно по-скорошно проучване, включващо 464 възрастни и девет деца и юноши с ранни симптоми на грип, сравнява ефектите на Ехинацея сироп и популярно химично антивирусно лекарство. След над 10 дни лечение, както изследователите, така и участниците отбелязват, че сиропът от Ехинацея дава резултати, сравними с тези на антивирусното лекарство. Разликата е, че първото е довело до по-малко индикации за усложнения.

Авторите на това проучване заключават, че Ехинацея е ефективна при лечение на грип, не предизвиква усложнения и е идеална за самоподдържане.

Това проучване е публикувано в Current Therapeutic Research.

Ехинацея подсилва имунитета

Ехинацея често се използва като първа помощ за лечение както на простуда, така и на грипа, на мястото на химически лекарства като парацетамол. Други я използват като превантивна мярка, като допълнение към повишаване на техния имунитет. Проучване, публикувано в Journal of Medicinal Foods, показва, че тази конкретна употреба на растението има действителни заслуги.

Проучването подчертава, че стресът може да потисне имунната функция. Когато това се случи, дори и често срещаните заболявания като грип и настинка, които обикновено се отстраняват от силната имунна система, могат по-лесно да засегнат индивида. Това увреждане е и една от причините, поради които хората, които преминават през хроничен стрес, стават по-податливи на инфекции.

Авторите на изследването подлагат мишките на стрес. Това включва ограничаване движението на мишките и се използва за моделиране на стресови и тревожни ситуации при хората. След това изследователите хранели животните с пресован сок от ехинацея и разбрали как лечението засяга имунната система на животното.

Те отбелязват, че прилагането на сока довело до възстановяване на имунните процеси на животните. Освен това, възстановило нивата на цитокини в кръвта на мишките. Цитокините са естествени химикали, които помагат при предаването на съобщения, свързани с имунния отговор. Лечението също така увеличава процентите на лимфоцитите – форма на бели кръвни клетки, от решаващо значение за имунитета.

Изследователите стигат до извода, че сокът от Ехинацея може наистина да третира увреждания на имунния отговор, причинен от стрес. Тук може да прочете как да удвоите лечебната сила на ехинацея с бъз.

 

Автор: RJ Jhonson

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×