(NaturalNews)

Ако всеизвестното, една ябълка на ден държи доктора далеч от мен изглежда твърде остаряло, тогава може би е време за промяна – може би една шепа пресни органични боровинки, богати на антиоксиданти? Или може би няколко ореха? Как ги получавате в диетата си е ваша работа, но изследователи от Кардиохирургичния Институт Hershey в Penn State казват, че диета, богата на антиоксиданти, може да предостави известно облекчение за около 10 милиона американци, страдащи от периферна артериална болест (ПАБ), за които „сърдечно-съдовото събитие“ е голям риск.

ПАБ е състояние, чиито причини не са идентифицирани все още официално от традиционната медицина, при което намален приток на кръв води както до повишено кръвно налягане така и до болки в краката. Предишни изследвания показват, че ниски нива на антиоксиданти (позволявайки на химически продукти, наречени реактивни кислородни видове, да се свързват с клетките и да причиняват вреда) са често срещани при хора с тежко състояние на ПАБ. Но учените от Penn State се опират на данни в едно неотдавнашно проучване, включващо три различни групи от пациенти, ниско въздействие на упражнения, даване на витамин C и антиоксидант. Въпреки, че нивата на кръвното налягане не се връщат до тези на нормален здрав човек, витамин C ефективно намалява кръвното налягане при пациентите с ПАБ по време на тренировка. Както изглежда това работи, защото антиоксидантите помагат за предотвратяване на реактивните кислородни видове от причиняване увреждане на клетките.

„Това показва, че по време на нормални ежедневни дейности, като ходене, нарушена антиоксидантна система, както и други фактори, играят роля върху високото кръвното налягане“, казва Matthé Muller, водещ автор на проучването, който е и кандидат на науките сътрудник в Колеж по Медицина Penn State.

Поддържайте здравословен баланс, не излизайте извън борда с антиоксидантните храни и добавки

Според Американската Сърдечна Асоциация, високото кръвно налягане или хипертонията засяга 74,5 милиона американци на възраст над 19 години. Силата на антиоксидантите се крие в способността им да почистват вредите, причинени на артериите с постепенното натрупване на отпадъчни материали в артериалните стени. Това натрупване представлява няколко непосредствени риска за здравето, тъй като може да се запушат артериите, като по този начин се принуждава сърцето да работи още по-силно, за да изпомпва кръв. С течение на времето, антиоксидантите могат да възстановят еластичноста и здравето на артериите.

Но подобряване здравето на сърдечносъдовата система не е единствената полза, която предлагат антиоксидантите. Въпреки, че насърчават по-добра метаболитна функция, намаляват възпаленията, насърчават здравословно стареене и дори допринасят за превенцията на рак, антиоксидантите едва ли са пълният отговор за подобряване на общото здравословно състояние.

Те със сигурност предпазват от свободните радикали (от замърсяване, излагане на слънце и дори храносмилане), които атакуват клетките и ДНК чрез спиране  верижната реакция на образуването им, но няма да имат същите радикални последици сами по себе си при начин на живот, който вече включва подходящо количество от упражнения, пиене на много вода и хранителна диета, която помага за детоксикация на токсични метали и други химикали от тялото. Тези прости практики са от съществено значение, когато става въпрос за здравето.

Във всеки случай, важно е да се знае кои храни съдържат най-много антиоксиданти, независимо дали търсите допълнителна антиоксидантна подкрепа или просто баланс на текущия ви прием. Общото правило е, че храни, богати на витамин Е, витамин С, селен и бета-каротин са добри източници на антиоксиданти. Това са тъмно зелени зеленчуци, някои горски и цитрусови плодове, както и пълнозърнести храни като овесена каша. Следва списък на още няколко, разделени по категории.

Зеленчуци: спанак, кейл, броколи, артишок.
Плодове: Акай бери, лициум (годжи бери), череши, ябълки, боровинки, къпини, ягоди, малини,  нар, сушени сини сливи и стафиди.
Бобови растения: черен боб, бял боб.
Ядки: орехи и бадеми.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Angela Doss

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×