(NaturalNews)

Според скорошно проучване, включващо лабораторни плъхове, комбинация от продукти с витамин Е и селен може да помогне за намаляване  токсичността на живака от яденето на риба. Учените казват, че ако резултатите могат да бъдат възпроизведени в човешките същества, констатациите  означават, че бременните жени могат да бъдат в състояние да консумират по-големи количества риба и техните деца да се възползват от повече омега-3 мастни киселини.

Доклади казват, че дебатът между изтъкваните предимства от прием на омега-3 чрез мазни риби срещу възможността от токсичност от метилживак е безкраен. Някои изследователи твърдят, че ползите далеч надхвърлят рисковете.

Омега-3 мастните киселини са допълнително свързани с по-добро развитие на плода, както и подобрена когнитивна функция и сърдечно здраве.

Метилживакът (MeHg) е замърсител, който е бил намерен в различни количества във всички риби, но е станал такава загриженост за здравето, че един съвместен Експертен Комитет по Хранителните Добавки на ФАО/СЗО (Организация по Прехрана и Земеделие на ООН/Световната Здравна Организация) дори е създал приемливо ниво седмичен прием от 1.6 микрограма на килограм телесно тегло.

Селен и витамин Е, заедно намаляват токсичността

Както е описано от сайта NutraIngredients.com:

Новото изследване, публикувано он-лайн в Невротоксикология и Тератология, разделя 75 женски плъхове в пет равни групи, като всяка група имала обичайна диета с добавка: нищо (контролна група), метилживак (MeHg), метилживак плюс селен, метилживак плюс витамин E, и метилживак плюс витамин Е и селен.

Изследователите установили, че добавките с витамин Е и селен облекчават ефектите от токсичността на живака при потомството на плъховете.

„Установихме, че когато са давани заедно, селен и витамин Е, токсичността от MeHg при възрастните плъхове е намалена, растежът е подобрен, има по-малко клинични признаци на токсичност и по-дълъг период на оцеляване“, пише в резюме на изследването водещият изследовател Петър Бейрути, от Университета МакГил в Квебек.

Проучването показва, че когато са допълвани поотделно, нито селена нито витамин E са показали ефект върху периодите на оцеляване.

И докато учените не са могли да намерят определен задействащ механизъм, те все пак предлагат, че е „възможно витамин Е да има повече роли, отколкото тези, за които се знае в момента.“

Изследователите казват още, че е възможно този витамин да повишава ефикасността на селена; предишни изследвания с използване на възрастни животни са показали обещаващи резултати, показващи, че селенът сам по себе си би могъл да намали токсичност от живак.

Изследователите пишат: „Тези резултати показват, че антиоксидантни хранителни вещества в храната могат да променят репродуктивната токсичност и развитие от метилживак“. „Основните и човешки последици изискват по-нататъшни разследвания.“

Агенцията за Защита на Околната Среда съобщава, че една на всеки шест бременни жени в САЩ има достатъчно значимо ниво на живак в кръвта, за да доведе до увреждане на плода. Това, което съобщава агенцията, подсказва, че добавки от селен и витамин Е могат да облекчат риска за 650000 бебета, родени всяка година в САЩ.

Настоящите препоръки на Агенцията за храните и лекарствата (FDA) са безопасни

Въпреки, че изследването отчита положителен ефект за антиоксидантите, които в крайна сметка заслужават по-внимателно проучване, има ограничения, особено по отношение на използваните дози:

Количеството на метилживак, прибавено към хранителния режим в интервенционните групи е било 1,25 мг на килограм на ден, дневен прием живак повече от хиляда пъти по-голям от допустимата седмична доза, препоръчана от ФАО/СЗО.

При провеждането на изследванията си, екипът е вдигнал нивото на добавки над човешкия еквивалент. На плъховете са били давани 225 IU  витамин E на килограм телесно тегло; препоръчителният дневен прием за възрастен човек е 10 IU, с горна граница на безопасност от 900 IU.

В момента, Администрацията по храните и лекарствата препоръчва на бременните майки да не ядат повече от две порции мазна риба на седмица. Повечето експерти смятат, че тази препоръка е безопасна.

Алтернатива на яденето на пресни мазни риби ще бъде допълването с омега-3 мастни киселини, повечето от които са били подложени на тестове за замърсяване.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: J. D. Heyes

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×