Витамин С е водоразтворим витамин, който се намира в много плодове и зеленчуци. Тъй като нашите тела не го съхраняват (излишните количества на витамина се изхвърлят от организма чрез нашата урина), за да останем здрави, ние трябва непрекъснато да снабдяваме телата си с него.

Въпреки че повечето хора разбират, че витамин С играе важна роля в поддържане здравето на кожата, действително той съдържа голям брой еднакво важни роли в тялото.

Какво прави витамин C за нас

Отстранява свободните радикали – Витамин С е мощен антиоксидант, което означава, че може да ни предпази от вредните ефекти на свободните радикали върху клетките (атом или група от атоми с един или повече несдвоени електрони, принуждавайки ги да крадат електрони от съседните молекули). Позволяването на свободните радикали да беснеят в телата ни може да доведе до множество сериозни дегенеративни заболявания като рак, катаракта, астма и болестта на Алцхаймер. За щастие, антиоксиданти като витамин C, могат безопасно да им взаимодействат и да прекратят техните верижни реакции преди да са увредени жизненоважни молекули.

Подпомага производството на колаген – Колагенът е прост протеин и съществена част от нашата съединителна тъкан – самата структура на нашето тяло. В действителност, всички компоненти, които държат телата ни заедно, като кожи, кости, кръвоносни съдове, зъби, сухожилия, ставни връзки и хрущяли, разчитат на колаген. Тъй като витамин C е пряко отговорен за въздействието на синтезата на колаген, той ни помага да се предпазим от състояния, свързани с намаляване на колаген – най-известното от които е скорбут (влошаване на кръвоносните съдове). Разбира се, скорбутът е рядкост в днешно време, но недостигът на витамин С (водещ до недостатък на колаген) може да доведе до неприятни симптоми като суха коса, груба кожа, лесно образуване на синини, кървене на венците и болезнени стави.

Лекува рани – Благодарение на ролята на витамин C за производство на колаген, този съществен витамин също така помага на тялото ни да лекува рани по ефикасен начин – независимо дали са порязвания, натъртвания, счупвания или хирургически разрези. Витамин С може дори да се прилага локално върху повредена кожа от прекалено излагане на ултравиолетови лъчи.

Укрепва сърдечно-съдовата система
– Когато антиоксидантните свойства на витамин С се абсорбират в кръвта ни, те инхибират натрупването на артериална плака, която може да доведе до сърдечни пристъпи и инсулти. С други думи, витамин С почиства артериите и подобрява кръвния поток към сърцето ни. В допълнение, проучвания са показали, че витамин С може да попречи на холестерола в кръвта да се окислява (друг ранен етап към болест на сърцето), и може да помогне за стабилизиране  нивата на холестерола в кръвта.

Противно на общоприетото схващане, малко доказателства сочат, че витамин С (като добавка или в диетична форма) може директно да лекува настинка. Това, което всъщност може да направи този важен антиоксидант е да създаде среда в телата ни, която предотвратява разцвета на вируси и заболявания.

Препоръчителна дневна доза

Според Института Линус Паулинг, препоръчителният дневен прием на витамин C при възрастни е 90 милиграма на ден за мъжете и 75 мг на ден за жените. Въпреки това, ние можем да вземаме много повече от тази препоръчителна доза без проблеми, тъй като този витамин не е токсичен и ако се консумира в излишък се изхвърля от тялото. Линус Паулинг е вземал до 25 грама витамин C във форма на добавка в продължение на много години и е живял до 93 годишна възраст.

Разбира се, витамин С е най-добър, когато се получава от цели храни. Храни, богати на витамин С, включват цитрусови плодове, като портокали и лимони, люти чушки, пресни билки (особено магданоз и мащерка) и тъмнолистни зеленчуци като къдраво зеле (кейл), спанак и кресон.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×