(NaturalNews)

Изследвания, публикувани в Списание по Клетъчна Биология (The Journal of Cell Biology), разкриват две важни открития за една от най-агресивните и трудно лечими форми на рак на гърдата. Изследователите, водени от Сузана Гонсало (Susana Gonzalo), доктор, доцент по биохимия и молекулярна биология в Университета в Сейнт Луис, са открили молекулярен път, който допринася за тройно отрицателен рак на гърдата. Тази често смъртоносна форма на рак на гърдата поразява по-младите жени и е устойчива на съществуващите лечения, но Гонсало и колеги смятат, че витамин D може да бъде средство за лечение на много жени с тази смъртоносна форма на рак на гърдата.

Изследователският екип на д-р Гонсало установява молекулярна пътечка при жени, които са родени с BRCA1 генни мутации, което ги поставя в повишен риск за развитие на рак на гърдата и яйчниците, често тройно негативен тип. Когато тази пътечка е активирана, туморите растат необуздано и са склонни да бъдат нечувствителни към стандартното лечение на рак. Химиотерапията, използвана в момента за лечение на този вид рак, е рядко ефективна и носи сериозни странични ефекти.

Но ето новата и надеждна новина. Експериментите, проведени в лабораторията на Гонсало, в сътрудничество с лабораториите на Xavier Matias-Guiu и Adriana Duso в Института за Биомедицински Изследвания в Лейда, Испания, показват, че активирането на тази непозната досега пътечка позволява на туморните клетки да растат буйно. Но е открито, че витамин D може да изключи тази пътечка.

Какъв е резултатът? Според изследователите, витамин D може да бъде „безопасна и евтина стратегия за борба с този вид тумори.“

В изявление за пресата, изследователите отбелязват, че се надяват в бъдеще жените с тройно негативен рак на гърдата да могат да се възползват от лечение, което включва витамин D. „Както всички лабораторни изследвания, лечението с витамин D ще трябва да бъде клинично изследвано преди лекарите да знаят колко безопасно и ефективно ще бъде“

Новото изследване добавя към други открития, че витамин D може да играе роля в превенцията и лечението на рак на гърдата. Например, едно изследване, проведено от учени в Германски Център за Изследване на Рак (German Cancer Research Center) в сътрудничество с изследователи от Университетските Болници в Хамбург-Епендорф и публикувано в медицинското списание Карциногенеза (Carcinogenesis), открива доказателства, че жени с ниски нива на витамин D в кръвта несъмнено имат значително увеличен риск от рак на гърдата.

Друго проучване от Университета на Рочестър Медицински Център установява, че по-голямата част от жените, подложени на лечение за рак на гърдата имат много ниски нива на витамин D в кръвта. Нещо повече, жените, чието заболяване е прогресирало до късен етап (т.е. терминален) рак имат най-ниски нива от всички.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sherry Baker, Health Sciences Editor

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *