(NaturalNews)

Ракът на гърдата засяга повече от четвърт милион жени в САЩ всяка година, вземайки живота на близо 40,000 годишно. Възраст, начин на живот, диета и физическа активност, всички те играят важна роля в развитието на заболяването.  Изчислено е, че около 15% от жените стават жертва, поради генетична предразположеност. Актуалните възможности за лечение включват хирургия, химиотерапия, лъчетерапия, имунотерапия и ваксинна терапия, въпреки че задълбочени изследвания ясно показват, че природни съединения, включително витамин D могат да играят активна роля в превенцията и дори лечение на рак на гърдата.

Изследователи от Университета Сейнт Луис са открили молекулярна пътечка, допринасяща за тройно негативен рак на гърдата, често смъртоносна и резистентна на лечение форма на рак, имаща тенденция да засяга по-младите жени. Публикувайки в Списание Клетъчна Биология, учени идентифицирали витамин D и някои протеазни инхибитори като възможни нови терапии. В допълнение, изследвателският екип открил комплект от три биомаркери, които могат да помогнат за идентифициране на пациенти, които биха могли да имат полза от лечението.

Учените знаят, че жените, които се раждат с генна мутация BRCA1 са изложени на повишен риск от развитие на рак на гърдата и рак на яйчниците през живота си, и туморите, които възникват най-често са тройно-негативен тип. Генетичната  експресия е идентифицирана като главна пътечка, позволяваща на туморните клетки да растат непокътнати. Проучващият екип идентифицира как витамин D играе важна роля в изключване на тази пътечка, осигурявайки безопасна и ефективна стратегия за борба с тези видове тумори.

Витамин D променя генната експресия за предотвратяване на смъртоносни мутации и намаляване риска от рак на гърдата

Изследователите са търсили да идентифицират специфични гени, които изразяват или потискат производството на протеини, които защитават или насърчават развитието на раковите клетки. Всяка клетка съдържа обширен набор от механизми, предназначени за защита на целостта на ДНК и предотвратяване предаването на потенциално вредни мутации на следващото поколение дъщерни клетки. BRCA1 е добре известен тумор-супресорен ген, тъй като помага за възстановяване на двойноверижни прекъсвания в ДНК, което помага за предотвратяване на началната фаза на линии на рак на гърдата. Загубата на способността за възстановяване на ген BRCA1, значително увеличава риска от развитие на рак.

Екипът, водещ проучването, идентифицира критичен фактор възстановяване на ДНК, известен като 53BP1, който се нарушава с деградацията на гена BRCA1, и установяват, че лечението на BRCA1-дефицитни туморни клетки с витамин D възстановява високите нива на 53BP1, което води до увеличаване на геномна нестабилност и намалена пролиферация. Екипът установил, че лечението с комбинация от витамин D и PARP инхибитори, може да представлява нова терапевтична стратегия за рак на гърдата с лоши прогнози.

Обширни изследвания през последното десетилетие ясно показват, че ниски нива на витамин D значително увеличават риска от много видове рак, тъй като прохормонът отключва необходимия план за точна клетъчна репликация и премахване на мутации. Това важно изследване е сред първите, които идентифицират витамин D като ключ за превенция и дори лечение на най-устойчивите случаи на тройни-отрицателни линии на рак на гърдата. Повечето жени би трябвало да гарантират, че поддържат оптимални нива на витамин D между 50 и 70 нг/мл (по-високи за тези, които се борят с болестта) за защита срещу тази смъртоносна форма на рак на гърдата.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: John Phillip

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×