(NaturalNews)

Рискът на диабетиците от развитие на сърдечно-съдови заболявания или преживяване на фатален сърдечен удар, са почти удвоени, поради разрушителното действие на инсулина, дисфункция и високи нива на глюкоза в кръвта. Експерти смятат, че поне един на всеки трима американци ще бъде засегнат от диабет през 2050 година, силен показател, че темповете на сърдечно-съдови заболявания и смърт от сърдечен удар ще скачат в линейна прогресия. За щастие, диабет и сърдечно-съдови заболявания могат да бъдат предотвратени чрез правилно хранене, физическа активност, промени в начина на живот и множество природни съединения, включително витамин D.

Изследователски екип от Вашингтонския университет по медицина в Сейнт Луис е установил, че хората с диабет често имат запушени артерии, които причиняват болест на сърцето, и предполагат, че за това са виновни ниските нива на витамин D. Публикувайки в списанието Биологична химия, главният изследовател, д-р Карлос Бернал-Мизрачи коментира „Около 26 милиона американци вече имат диабет тип 2 … и с покачване на процентите на затлъстяване, очакваме още повече хора да развиват диабет. Тези пациенти са с по-голяма вероятност за развитие на сърдечни проблеми, дължащи се на увеличаване на съдовото възпаление, така че ние разследваме защо това се случва.“

Витамин D е показал значително по-ниско макрофагеално прилепване за предотвратяване на артериални съсиреци

Редица минали проучвания са показали ясно критично значение за поддържане на оптимални нива на витамин D за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Това изследване е с цел да установи връзката между белите клетки макрофаги, обикновено отговорни за борбата с патогенните нашественици, както и развитието на пенеста артериална плака, която ограничава притока на кръв към сърцето. Макрофагите запазват артериалните стени чисти, когато се активират в резултат на възпаление.

За провеждане на проучването, изследователите оценяват нивата на витамин D на 43 души с диабет тип 2 и на 25 други, които са подобни на телесно тегло, възраст и пол, но не са имали диабет. Те установили, че при участниците с ниски нива на витамин D в кръвта (по-малко от 30 нг/мл), макрофагите са били много по-склонни да се придържат към вътрешните ендотелни обвивки на съдовете, в които те предизвикват събиране на частици оксидиран LDL холестерол, които образуват пенести депозити плака. Кръвоносните съдове след това са много по-склонни да станат твърди и да блокират нормалния кръвен поток.

Учените разглеждат връзката между кръвно налягане, холестерол, диабетен контрол, телесното тегло и раса, и установяват, че витамин D е единственият фактор, който влияе за образуването на артериална плака. Д-р Бернал-Мизрачи заключава „Предишни изследвания са свързали дефицит на витамин D с повишаване на сърдечно-съдовите заболявания и смъртност … нашата работа предполага, че витамин D може да подобри освобождаването на инсулин от панкреаса и инсулиновата чувствителност.“ Както се провеждат проучвания, за да се определи дали оптимизирането на нивата на витамин D (50 до 70 нг/мл, използвайки стандартния 25(OH)D кръвен тест) може действително да лекува сърдечни заболявания при диабетици, ежедневни добавки с прохормона са разумна мярка за всички възрастни с риск.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: John Phillip

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *