Власт на народа за изработване! Защо нито едно правителство не може да спре 3D революционния печат

(NaturalNews)

3D революционния печат вече е тук и побърква правителствата по целия свят, тъй като веднъж разпространена, технологията на нецентрализирано производство заплашва техния монополен контрол върху физически обекти. За няколко хиляди долара всеки може да си закупи 3D принтер (десктоп устройство за производство) и да разпечатва физически обекти, използвайки ABS пластмаса. (Вижте списък на производителите по-долу.) 3D плановете са свободно достъпни за изтегляне онлайн и принтерите са на ръба да наводнят пазара с широка гама от достъпни, лесни за употреба модели от голям брой производители.

Да бъдете в състояние да отпечатате вашите собствени обекти звучи невероятно за обикновения гражданин. Нуждаете се от връзка за вашия градински маркуч? Не шофирайте до магазина да го получите – просто го разпечатайте! Имате нужда от резервна част за играчка на детето си? Просто го проектираме с 3D софтуер и го разпечатваме! Всеки предмет, който можете да си представите може да се отпечата с пластмаса ABS, включително сложни съоръжения и обекти със сложни детайли. Много принтери могат да печатат  също и в различни цветове.

Коди Уилсън от Defense Distributed проектира и тества за отпечатване пистолет, който изстрелва един пълнител от 380 автопатрони. Оказва се, че пистолетите не са толкова сложни. По същество не им трябва нищо повече от един спусък, ударник, камера за провеждане на пълнителя и дуло, за да може да се ускори, когато се изстреля. Иновацията на Уилсън е правене на работещ пистолет от пластмаса.

След като го завършва, правителството на САЩ му изпраща заплашително писмо, което го принуждава да премахне всички 3D проекти от неговия уебсайт. Той отстъпва, но не и преди пистолета да е изтеглен над 100 000 пъти. Сега го има в The Pirate Bay – просто търсене на „DefDist Defcad Liberator“ и вие лесно ще го намерите на разположение за изтегляне чрез BitTorrent.

Всъщност, в този момент е смешно, че правителството на САЩ се опитва да ограничи информацията да бъде „изнесена“. Информацията пътува със скоростта на светлината и в рамките на секунди от публикуването на плановете в уебсайта Defcad, те вече са разпространени по целия свят.

И това е моята гледна точка във всичко това: Правителствата не могат да спрат потока от информация и понеже информацията сега се равнява на обекти (благодарение на 3D печата), правителствата не могат да спрат споделянето на физически обекти.

Defcad, между другото, може да бъде отново онлайн и в пълно съответствие с международната търговия за оръжие (ITAR) само чрез ограничаване на свалянията на IP адреси в САЩ и накарвайки потребителите да отмятат квадратче, което казва, че няма да експортират файловете. Това ще спре ITAR, но вероятно е само въпрос на време преди друга правителствена служба да тръгне след тях, по различни причини.

Правителствата винаги са се стремели да спрат достъпа до определени обекти на гражданите

Преди хиляди години на граждани на много народи не е било позволено да притежават мечове. Това са били щурмовите оръжия за времето, а правителствата са били твърдо за запазването им извън ръцете на хора, които не могат да контролират.

В древен Китай, гражданите са били лишени от собствеността на ножове. По тази причина се появяват пръчките за ядене – императорът на деня казва „Не с ножове, яжте с пръчки!“ (Това не е градска легенда. Има истина в това.)

Днес правителството на САЩ се опитва да монополизира притежаването на огнестрелно оръжие за всички по същите причини. Тя централизира контрола в ръцете на управляващата класа, като същевременно поддържа гражданите беззащитни и лесни за управление. (Това не е ли очевидно?)

3D принтирането ще промени всичко това. Разпределеното 3D принтиране е технология срещу монопола. Това е анти-патент. Това е истински отворен код. Това ужасява всички маниаци на тема контрол в правителството, които не могат да понесат да нямат железен монополен контрол над всичко. Това дори ужасява няколко души, които твърдят, че са „отворен код“, но сега изведнъж са против отворения код, когато става въпрос за споделяне на планове на 3D обекти като пистолети.

Defcad проправя път за всичко това. Те отново стартират скоро като 3D търсачка за дизайни. Чрез Defcad ще можете да търсите 3D проекти за сваляне за всичко, което можете да си представите – от кухненска шпатула до коледна украса или играчка на дете. Вие ще можете да изтеглите малки части за всички видове обекти, включително огнестрелни оръжия и техните принадлежности.

Поток от 3D принтери навлизат на пазара

Между другото, 3D компанията за печат „MakerBot“ е широко известна, като Monsanto на производителната общност. Чисто зло. Те искат да ограничат какви обекти магат да бъдат отпечатвани и са влезли в тайно споразумение с потиснически сили да се уверят, че никой не използва техния продукт (MakerBot), за да отпечава 3D обекти, които компанията не харесва (или не искат от вас да имате). Така, че не купувайте MakerBot. Това е Джордж Оруел версията на 3D принтери. MakerBot = Оруел цензура.

Има далеч по-добри принтери за купуване: Принтери 3D с отворен код, които не ограничават това, което можете да печатате. Проверете принтерите RepRap, Tantillus, Leapfrog, 3Dtouch или Ultimaker, който е принтер с висок рейтинг. Най-новото попълнение в тази категория е принтера FormLabs, който изглежда е с най-висока резолюция 3D принтер, предлаган на цени на потребителско ниво.

От търговска страна за по-висок клас проекти, 3D принтери са на разположение от компании като Cubify, Stratasys, EnvisionTec, Solido, Asiga и дори Arcam, който изгражда 3D модели от метал, а не само ABS пластмаса. Exone също отпечатва предмети от метал.

Тази сфера се ускорява много бързо и науката за материали непрекъснато се подобрява. Свидетели сме на експлозия на иновациите в 3D печат и в рамките на десет години, всички от нас вероятно ще притежават десктоп 3D принтери по същия начин, както сега имаме собствени компютри.

Огромни икономически последици

Икономическите последици от всичко това са абсолютно огромни – далеч отвъд простата идея за отпечатване на пистолет.

Помислете за ролята на големите вериги магазини. Тези магазини са до голяма степен в бизнеса продавайки ви малки обекти, които могат да бъдат лесно печатани у дома, особено след като металните принтери стават все по-достъпни. Колко пъти ви се е налагало да ходите до магазина, за да купите прибори, болтове или инструмент? В близко бъдеще ще можете да отпечатате вашите инструменти у дома.

Последствията са огромни, особено за страни като Китай, които се специализират в правене на неща, които скоро ще сте в състояние да печатате у дома. Очевидно е, че не можете да печатате сложни  електронни устройства и телевизионни екрани, но ще сте в състояние да отпечатате огромен масив от обекти, изискващи минимално сглобяване у дома. Много предмети не изискват какъвто и да е монтаж: ножове, рибни куки, шевни игли и т.н. С подходящите материали, дори можете да отпечатате метални щифтове и пружини, и двете от които са критични компоненти на огнестрелни оръжия и други механични устройства, включително части за автомобили.

Защо правителствата мразят 3D печата

Правителствата мразят това. Самата идея, гражданите да създават собствени обекти, работи в пълно противоречие с основната философия на управление, което е потисничество, контрол, монополизиране и смачкване на свободата. Точно сега физическите обекти са доста ефективно контролирани от правителствата, защото  сравнително лесно  се ограничават. Но ограничаването на информацията е  много по-трудно, и с появата на 3D печата, информацията може да бъде превърната  лесно в материални обекти.

Така че правителствата, които не могат да контролират информацията (данните), вече няма да бъдат в състояние да контролират и физическите обекти. Ето защо 3D принтирането е революционно.

Коди Уилсон разбира това. Той разбира, че навсякъде по света хората страдат под потиснически режими, които биха могли да бъдат повалени от един милион граждани, въоръжени с 3D печатни оръжия. Децентрализираната технология е освобождаваща, и затова той нарича първия си печатен пистолет „Освободителя“. Това е за даване на право на 99-те % и вземане на властта от монопола на зли, корумпирани правителства, които управляват със сила като държат населенията поробени.

3D печата е технология на свобода и нейният възход е необратим. Контролиращите от Вашингтон, разбира се, се опитват да забранят използването на определени типове данни или да криминализират някои видове CAD планове (т.е. криминализиране на данни), но техните усилия ще бъдат безполезни. Те са остарели. 3D печатът превръща информацията във физическата реалност, а информацията е абсурдно лесна за контрабанда на всяко място и със скоростта на светлината.

Ето защо 3D печатът е технология на свобода и всеки, който иска хората да бъдат свободни от корпоративно или държавно потисничество трябва да застане зад 3D печата и да подкрепи тази развиваща се индустрия.

Източник: http://www.naturalnews.com/040282_3D_printing_Defcad_revolution.html#ixzz2Svif73tY

Автор: Mike Adams

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×