Известно е, че ароматните свещи, които се предлагат на пазара, помагат за регулиране на настроението, премахване на неприятни миризми и дори, че предизвикват специални спомени. Въпреки това, те могат да са много опасни за здравето.

Американската агенция за защита на околната среда (EPA) показва, че в сравнение с неароматизирани свещи, тези, които отделят „приятна“ миризма, отделят повече сажди. Всъщност изследванията показват, че димът на някои ароматни свещи съдържа почти същото количество токсини като тези от цигари. Точно толкова потресаващо е едно проучване, проведено от холандски учени, които измерват въздушните частици в църкви, където свещи са  горели  почти девет часа без прекъсване. Резултатите? Въздухът в тези църкви съдържа 10 пъти повече свободни радикали, отколкото въздуха в непосредствена близост до оживена магистрала.

В допълнение към аромата и фитилът може да представляват риск за здравето. EPA установява, че свещите с фитил, направен с памук, увит около ядро ​​метал или хартия, отделят най-мръсните сажди, които съдържат частици цинк, калай, олово и кадмий. За съжаление, тези частици могат да проникнат дълбоко в белите ни дробове и да създадат здравословни усложнения или изострят съществуващите такива, особено засягащи хората с алергии и астма.

Изведнъж свещичките с аромат на горещ шоколад или ванилия не звучат толкова привлекателни, нали? Докато имената и цветовете на ароматните свещи често изглеждат достатъчно привлекателни дори да се изядат или дори връщат стари спомени, е разумно да се изберат по-здравословни заместители.

Защо някои свещи са толкова опасни?

Много свещи са изработени предимно с парафин, който е от нефт и съдържа канцерогенни вещества. Като се добави и аромат към това, имаме двоен смъртоносен удар. Според проучване, проведено от EPA, химикалите в аромата включват етанол, ацетон и бензил ацетат. Това са само малка част от тях. В действителност, когато думата „аромат“ се появява в неща от ароматни свещи до кожни продукти, това е благодарение на вратичка, през която  повечето индустрии минават законно. Разрешено е да използват думата, вместо дългия списък на вредните вещества, които могат да причинят респираторна недостатъчност, увреждане на бъбреците, заболявания на централната нервна система и главоболие. Начинът, по който хората използват свещи, влошава ситуацията. Тъй като те често се използват за релаксация, се палят в по-малки пространства, като бани или кътчета, където вентилацията практически не съществува.

7 Съвета за безопасност на свещите

  1. Изберете неароматизирани свещи.
  2. Изберете соеви свещи, а не парафинови. Соевите свещи са направени от соя и за разлика от парафина са възобновяем, нетоксичен източник. Не само, че изгарят по-чисто, но и издържат значително по-дълго.
  3. Потърсете фитили с тънка плитка, не и такива, при които се използва метал или хартия за подкрепа.
  4. Пазете фитилите къси. Колкото фитила е по-дълъг, толкова по-голям е пламъкът и повече от вредните сажди се отделят във въздуха.
  5. Палете свещи в добре проветрено помещение.
  6. Да стигнем до дъното на проблема. Американската белодробна асоциация не съветва да прикриваме лошите миризми с помощта на ароматни свещи или други аромати. Вместо това, Асоциацията призова хората да „разберат какво причинява миризмата, след което да я отстранят и  проветрят, за да добавят свеж въздух.“
  7. Използвайте безпламъкови свещи. Изглеждат точно като истински и са безопасни.

Автор: Antonya

Източник: http://blogs.naturalnews.com/warning-scented-candles-could-be-killing-you/

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×