(NaturalNews)

Днешното поколение е пристрастено към рафинирани захари. Фруктоза, глюкоза, декстроза, захароза (трапезна бяла захар) и високо-фруктозен сироп от царевица са някои много общи компоненти на храните днес. За съжаление, много хора не са наясно с това, колко вредни за здравето могат да бъдат различните видове захар, особено, ако се консумират в прекомерно количество.

Посочените по-горе храни са прости въглехидрати с висок гликемичен индекс – това означава, че повишават бързо нивата на кръвната захар. Когато има допълнителна захар, циркулираща в тялото, панкреасът трябва да произвежда инсулин, за да я превърне в мазнини; това е необходимо, тъй като е опасно да има твърде много захар в кръвта. По този начин е лесно да се види, че наддаването на тегло е резултат от прекомерна консумация на въглехидрати, особено когато не се използват, например чрез упражнения.

За да се усложнят нещата, когато нивата на инсулина са високи, нивата на два други хормона в организма се понижават – хормон на растежа и глюкагон; тези хормони регулират развитието на мускулите, както и  изгарянето на захар и мазнини.

Освен това пиковете на инсулин водят до драстичен спад в нивата на кръвна захар. Това ни кара да се чувстваме гладни, често копнеейки за повече пълни с въглехидрати и сладки храни. След това вероятно следва още повече разхищение на храни, повишаващи нивата на кръвна захар, което води до много нездравословен порочен цикъл.

Така че се получава един урочасан ефект, включващ прием на захар и нивата на инсулин, допринасящи за трупане на мазнини, увеличаване на теглото и евентуално затлъстяване. В днешния модерен живот прекалената консумация на въглехидрати, предимно прости въглехидрати е основната причина за наддаване на тегло и затлъстяване, повече от самото поглъщане на мазнини.

Понижена имунна функция

Според Енциклопедия на Лечебните Храни, друг проблем със захарта е, че тя е „един от най-вредните хранителни компоненти за нашата имунна система.“

Изследвания са показали, че консумацията на захар може да потисне способността на белите кръвни клетки да се справят с чужди микроорганизми и частици. Нарушената функция на белите кръвни клетки води до по-висока чувствителност към различни заболявания. Белите кръвни клетки са много важни за защитата на организма срещу инфекции.

Най-общо казано, колкото по-високо е количеството консумирана захар, толкова по-компрометиран ще бъде имунитета.

Други вреди

Изследвания свързват потреблението на захар с множество други състояния, в това число:

• Преждевременно стареене
• Различни видове рак – на гърдата, яйчниците, простатата, ректума, и т.н.
• Болест на Крон
• Диабет
• Проблеми с храносмилането, включително хронично стомашно разстройство
• Умора и ниска енергия
• Сърдечно заболяване
• Хиперактивност и проблеми с концентрацията
• Хипогликемия
• Загуба на мускулна маса
• Нарушения в менструалния цикъл и предменструален синдром
• Хранителни недостатъци, включително намалена способност за усвояване на калций и магнезий
• Остеопороза
• Психологични и емоционални проблеми – депресия, тревожност, промени в настроението и т.н.
• Стрес/синдром на професионалното изчерпване
• Разваляне на зъбите и заболяване на венците
• Язвен колит
• Гъбични инфекции

Този списък не е изчерпателен.

Заключение

Превишеното потребление на захар вреди на здравето по повече начини, отколкото повечето осъзнават. Най-малкото, то потиска имунитета и причинява наддаване на тегло, само два фактора, свързани с много здравословни проблеми, включително повишен риск от рак.

Проблемът не са въглехидратите сами по себе си, защото тялото се нуждае от тази група храни. Големите проблеми са свръхпотреблението и консумацията на прости въглехидрати, които предизвикват бързо повишаване на кръвната захар и повишени нива на инсулин. Всъщност, сложните въглехидрати освобождават прости въглехидрати в кръвта с по-бавни темпове и не причиняват пикове на захарта.

Захарните храни определено са проблемни – а някои форми на захар са скрити в повечето пакетирани храни и напитки. В общи линии, естествените пълнозърнести храни са по-добри от преработените/рафинирани храни, тъй като съдържат и други хранителни вещества, които регулират или смекчават последиците на захарта.

Всеки би направил добре като стои настрана или поне да намали приема на хранителни продукти, съдържащи рафинирана захар и рафинирани въглехидрати.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Reuben Chow

By admin

2 thoughts on “Внимание: Захарта разрушава здравето ви по повече начини, отколкото можете да си представите”
  1. Христина, не се плаши, в повечето случаи каквото кажат лекарите, става точно обратното. Да виждаш нещо общо между кленовия сироп използващ се заедно със сода бикарбонат за лечение на Рака и японските гъби-кристали, на които им се слага по 4 лъжици захар във водата всеки ден? Само господа онколози не ми казвайте, че захарта е любимата храна на Рака, защото ставате за смях. Рака се храни с нещо,което вие упорито не искате да признаете. Имам си мои наблюдения за захарта и нищо чудно някой ден теорията за вредата от захарта, да бъде обърната с краката на горе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *