човек-щитовидна-жлеза-модел

Сигурен съм, че сте чували въпроса „Кое е първо, пилето или яйцето?“ Изглежда, че има много ситуации в живота, които могат да бъдат представени по същия начин. Една от тях е връзката между здравето на червата и здравето на щитовидната жлеза. Здравите черва поддържат здрава щитовидната жлеза и обратно. Вярно е, че проблеми в червата създават проблеми със здравето на щитовидната жлеза и ниската функция на щитовидната жлеза може да създаде проблеми в червата.

Много хора имат симптоми на дисбаланс на щитовидната жлеза. Какво причинява това? Как може да балансирате щитовидната жлеза? Това е мястото, където на помощ идват червата.

Имунната система и червата

Повечето хора са наясно с факта, че голяма част от имунната система се намира в червата. Всъщност 70-80% от имунните ви клетки се намират в имунната система на червата ви.

Нещо, което хората обикновено не знаят, обаче, е фактът, че здравето на щитовидната жлеза е много тясно свързано със здравето на червата. Макар че това може да изглежда като странна връзка, има много ясни причини.

Човешката имунна система контролира производството на активния тиреоиден хормон. Неактивният Т4 се превръща в активен ТЗ в храносмилателния тракт, като се използва ензим: чревна сулфатаза. Когато червата ви са пълни със здрави бактерии и имунната система на червата функционира правилно, чревната сулфатаза може да процъфтява и да постигне това превръщане.

Защо хората имат проблеми с червата?

С времето научих, че хората обикновено имат проблеми с червата, поради дългия списък на взетите антибиотици. Колкото повече сте взели, толкова по-вероятно е да имате анормални чревни бактерии, както и дрожди и паразити.

Друга огромна причина може да бъде стресът. Чували ли сте думите „Стресът може да те убие“ и мисля, че е вярно! Стресът причинява ниско производство на стомашна киселина, жлъчен поток и производство на панкреатични ензими. Разбира се, това няма да позволи на тялото ви да смила и абсорбира всички витамини и хранителни вещества, които ви трябват, за да бъдете здрави.

Лошата диета и чувствителността към храната също могат да бъдат фактори, които причиняват възпаление и повишават кръвната Ви захар. Опитайте се по време на хранене да се отпуснете и да стоите далеч от гледане на телевизия, текстови съобщения, четене и т.н.  И най-категорично останете далеч от прекомерното консумиране на алкохол и кофеин, особено ако вече имате проблеми с червата.

ГЕРБ

Когато страдате от ГЕРБ /Гастро-езофагеалната рефлуксна болест/, често получавате лекарства за намаляване на стомашната киселинност. При липса на подходящо количество стомашна киселина, вредните бактерии се размножават, нарушавайки баланса на добри и лоши бактерии в червата. Това води до намаляване на чревната сулфатаза, което след това води до намаляване на активния ТЗ, който е на разположение на вашето тяло.

Синдром на пропускливите черва

ГЕРБ също така се свързва с проблеми като пропускливи черва. Това е свързано с проблема ниска киселинност на стомаха. Пролиферацията на нездравословни бактерии кара чревните стени да станат пропускливи и протеините, които би трябвало да са в кръвния поток, се освобождават. Тези протеини трябва да останат ограничени до храносмилателния тракт и когато излезат, те задействат имунния отговор на организма. Тялото вижда тези молекули и знае, че те не трябва да са там. Тъй като тялото ви се опитва да изкорени това, което вижда като натрапник, то всъщност се атакува и могат да се развият автоимунни заболявания като Хашимото.

Щитовидната жлеза

Интересното е, че корелацията е в двете посоки. Тъй като щитовидната жлеза регулира метаболизма на организма ви, бавна щитовидна жлеза засяга своевременното завършване на много важни телесни функции, включително храносмилането. Бавното храносмилане увеличава времето, през което храната и свързаните с нея бактерии се намират в храносмилателната система, като дава на лошите бактерии допълнително време за умножаване. Това може също така да намали производството на стомашна киселина, която също допринася за проблема с увеличаването на лошите бактерии. Когато вредните бактерии се оставят да превишат добрите бактерии, това води до проблема, който описахме по-горе – намаляването на ензима, който преобразува Т4 в Т3, което намалява функцията на щитовидната жлеза още повече. Това е порочен кръг, който ако не бъде проверен, може да предизвика множество здравословни проблеми.

Финални мисли

Бях диагностициран с ГЕРБ още като много млад и честно, не му обърнах внимание, просто взех лилавото си хапче. Никой не ми обясни колко сериозно е това състояние и как може да доведе до повече животозастрашаващи заболявания. Много от нас пренебрегват предупредителните знаци, които тялото ни изпраща и се надяваме, че те ще изчезнат.

Сега разбирам какво се случва през всичките тези години, което обяснява всички здравни проблеми, с които се занимавам. Представете си години натрупване на токсини, лошо храносмилане, лоша функция на щитовидната жлеза, водеща до отслабена имунна система.

Телата ни са създадени в съвършенство и имат способността да се лекуват. Поемете отговорност за вашето здраве, слушайте този вътрешен глас, вашата лечебна светлина, която се намира вътре в самите вас.

 

Автор: Karen Berrios

Източник: https://www.naturalnewsblogs.com/the-thyroid-and-gut-connection/

Напиши коментар

Добави обява

×
×