(NaturalNews)

Само един вид скала на Земята е достатъчно лека, за да плава по водата: пемзата, произведена от експлозивни вулканични изригвания. Пемзата се формира или когато прегрятата лава под високо налягане избухва силно от вулкан или когато лавата се сблъска с вода и бързо се охлажда. И в двата случая, лавата се охлажда и бързо се разхерметизира. Спадащото налягане в лавата понижава разтворимостта на заклещените газове като въглероден диоксид, като ги кара да се разделят като мехурчета. В същото време, бързото охлаждане кара лавата да се втвърдява преди тези газове да могат да избягат. Резултатът е пемза: скала​​, пълна с уловени мехурчета газ, който е до 90 процента порест. Високият дял на уловения газ прави пемзата със забележително ниска плътност и от там уникалната ѝ способност да плава над водата.

Пемзата обикновено е бледа или сива на цвят, но може да варира от бяла или кремава до синя, зелено-кафява или дори черна. Лесно може да се разпознае по отличителния ѝ надупчен вид. Подобно изглеждащ вид скала е шлаката, обикновено е по-тъмна на цвят и е по-плътна от водата.

Всъщност, пемзата играе важна екологична роля с масивните „салове“ изхвърлени от вулканите, които помагат за подкрепянето и разпръсването на множество морски видове. Подводните вулканични изригвания, които са се случили в близост до архипелага Тонга през 1979 г., 1984 г. и 2006 г., всъщност са образували салове пемза, големи до 30 км, които са плавали повече от 800 км или повече до остров Фиджи. Пемза острови, произведени от изригването на Кракатау през 1883 г., са били открити, плаващи в океана 20 години по-късно.

Поради ниската си плътност и абразивна повърхност, пемзата се използва в широк спектър от промишлени приложения. Тя се смила, за да се използва като компонент на лек цимент, който се е използвал още през римско време и като хранителна среда за някои градински култури. Като абразив, тя се използва в козметиката, гуми за моливи, пасти за зъби и силни препарати за почистване на ръцете. Действителни камъни от пемза се използват като ексфолиращи продукти за красота (например, за отстраняване на мазоли от стъпалата) и премахване на пръстени от минерални депозити по тоалетни чинии.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *