Артрит-коляно

(NaturalNews)

От доста време насам ни засипват с негативни новини за едно или друго нещо, когато става въпрос за това, кое трябва и не трябва да се ядe (например, наситени мазнини). Също така ни се казва постоянно от какви съставки в телата ни трябва да се страхуваме (напр. холестерол) и се предлагат различни фармацевтични начини за намаляване или премахване на тези, така наречени, ужасни вещества. Но някъде вътре във всичката реторика се крие истината за това, на какво наистина трябва да се обръща внимание, а именно възпалението и неговите причини, за разлика от всичките отвличания на вниманието, които не водят до нищо повече от заблуда и мизерия.

Мазнините като изкупителна жертва

С течение на годините мазнините са избягвани, осмивани и обвинявани за повечето от нашите диетични болести. Но мазнините, включително наситените мазнини, играят значителна роля в цялостното ни здраве. Те транспортират и съхраняват мастноразтворими витамини, поддържат косата и кожата и осигуряват защита за сърдечно-съдовата система.

Когато става въпрос за наситени мазнини, проучване от Харвард стига до заключението, че по-голям прием на наситени мазнини е свързан с по-малко прогресия на коронарна атеросклероза. Някои мазнини също допринасят за повишаване  нивата на HDL холестерола и наситените мазнини конкретно помагат да се промени LDL модела B „лошия“ холестерол в модел A „добър“ холестерол. За да се подсигури, че никой няма да се застъпи за диета с високо съдържание на мазнини и въпреки, че наситените мазнини не са демонът, както са представяни, е важно да има баланс в потреблението. Не твърде много и не твърде малко.

Специална забележка: Стойте далеч от трансмазнините. Тези мазнини са много възпалителни, изкуствени чудовища, които ще унищожат добро здраве. Тези мазнини могат да бъдат намерени в много преработени храни и заведения за бързо хранене.

Захарта е истинският злодей

Интересно е да се отбележи, че потреблението на мазнини е намаляло постоянно за последните 40 години, а процентът на затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания е продължил да се изкачва по време на същия период от време. Не случайно, количеството консумирана захар, особено под формата на фруктоза, се повишава, като средното американско консумиране е около 94 кг захар и високо-фруктозен сироп от царевица годишно. Това не само увеличава наддаването на тегло, но и възпалението. Захарта и възпалението, което произвежда е общата връзка за диабет, хипертония и сърдечно-съдови заболявания в много по-големи размери отколкото е била мазнината. През 2003 г. Световната Здравна Организация публикува доклад, подчертавайки, че консумацията на не повече от 10% от калориите от добавени захари може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания в допълнение към затлъстяване и диабет.

Възпаление

Възпалението е естествен процес на тялото, което извиква имунната система в действие и без него ще умрем. Обаче има два вида възпаление. Остро (това, което ни трябва, за да останем живи) и хронично. Хроничното възпаление е коварен убиец, защото за разлика от острото възпаление, не можем да го почувстваме. Мълчаливо стресира тялото и помага за създаването на болестни състояния, които натоварват системата и в крайна сметка водят до смърт. Както вече споменахме, захарта играе голяма роля в хроничното възпаление и премахването ѝ или значителното ѝ намаляване може да помогне за намаляване на вредни за здравето състояния.

Често, това е най-простото от решенията, които могат да ни помогнат да се отървем от нашите болести, но простите решения не продават лекарства за милиарди долари годишно. Относително малки поправки, като намаляване на консумацията на червено месо и намаляване или премахване на прости въглехидрати и захари, може да се окаже най-полезно и изключително рентабилно. Нещо повече, тези промени обикновено генерират само положителни странични ефекти (напр. по-ниско кръвно налягане, загуба на тегло, стабилни нива на кръвната захар и др.)

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Derrell Jones

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×