(NaturalNews)

В продължение на дълъг период от време, гинко билоба е развила заслужена репутация за основните ползи за здравето, свързани с подобряване на кръвообращението в организма и по-специално в мозъка. Много практикуващи лекари са признали отличителните резултати на лекарствената билка, когато става въпрос за подобряване на паметта и общите мозъчни функции. Това обяснява защо европейците често предпочитат използването на гинко билоба за лекуване на заболявания като деменция.

Гинко листата съдържат химични вещества (флавоноиди и терпеноиди), които действат като важни антиоксиданти, инхибиращи щетите, които свободните радикали могат да причинят от разширяване във вашето тяло и клетки, нещо което е много важно с напредване на възрастта. Борейки се с тези частици, ефектите на Гинко Билоба помагат за предотвратяване на инвалидизиращи заболявания, като сърдечно-съдови заболявания, рак и болестта на Алцхаймер.

Основното качество на тази билка е способността ѝ да увеличава и подобрява притока на кръв, като разширява кръвоносните съдове, поради това не е изненадващо, че различни лабораторни тестове и изследвания на животни показват, че флавоноидите защитават нервите, сърдечния мускул, кръвоносните съдове и ретината от увреждане.

Изследвания за болестта на Алцхаймер и деменция, досега са показали смесени резултати, сравнени с плацебо, въпреки че трябва да се направят повече изследвания, за да се потвърди истинската стойност на гинко билоба за такива здравословни проблеми. Засега е по-важно да се отбележи, че гинко билоба подобрява мисленето, ученето и общите когнитивни функции, плюс това подобрява социалното поведение, като същевременно намалява чувството на депресия.

Сравнима ли е ефективността на гинко билоба с лекарствата за лечение на деменция?

Въпреки че изглежда, че има липса на вяра сред медицинската общност по отношение на способността на гинко билоба да защатава донякъде или поне да подобрява условията на деменция, проучване докладвано от Европейски Журнал по Неврология показало, че тя може да създаде невропротективни ефекти с невродегенеративни заболявания от разновиден произход.

Основната цел на проучването е била да анализира ефикасността на гинко билоба в забавяне симптомите на деменция с пациенти, страдащи от болестта на Алцхаймер. Клиничните изпитвания са проведени за период от 24 седмици, плацебо-контролирани и рандомизирани. Участниците са били между 50 и 80 години, всички страдали от деменция, но нито един от тях не е бил в напреднал стадий. Формирани са три групи, първата получава дневни дози от гинко билоба, втората дневна доза от лекарство наречено донепезил, а последната се състои от групата на плацебо.

Регистрираните резултати от това проучване ясно показват, че гинко билоба показва терапевтична ефективност. Резултати от билката били най-малкото на равно с лекарството, използвано за това изследване. Излишно е да се казва, че когато има подобни резултати, лечебното растение винаги има предимството, за да не оставя токсични продукти в организма, което за съжаление прави всяко лекарство. Както вече споменахме, необходими са по-убедителни доказателства от сериозни научни изследвания, за да се потвърди наистина реалния потенциал на Гинко Билоба.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: P. Simard

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *