Постенето веднъж месечно може да намали риска от запушени артерии с 40%, според ново проучване, проведено от изследователи от Intermountain Medical Center и Университета в Юта и представено на конференция на Американската Сърдечна Асоциация.

Изследователите започнали да изследват гладуването, когато анализ на здравен регистър показва, че значително по-малко мормони от не-мормоните в Юта страдат от запушените артерии, показателни за сърдечни заболявания, дори и след като са били взети предвид различните нива на пушене.

След това изследователите са провели проучване на 515 души, 92% от които са били Мормони. Участниците били запитани за редица навици, свързани с практиката на религията на Мормоните, включително гладуване по един ден всеки месец, избягване на кофеина и алкохола, спазване на ден за почивка, посещение на църква и даряване на време или пари за благотворителност.

От петте религиозни практики единствено спазването на глад веднъж месечно показало корелация с честотата на сърдечните заболявания.

Изследователят Бенджамин Хорн заяви, че не е ясно защо гладът може да доведе до полза за сърцето. Той спекулира, че гладът може просто да бъде свързан с други характеристики, като например добър самоконтрол на диетата. Когато тялото е лишено от храна и захар в частност, спира производството на инсулин. Това може да предотврати развитието на инсулиновата чувствителност, свързана с диабет тип 2, рисков фактор за сърдечни заболявания.

Хорн отбелязва, че диабетиците не трябва да спазват този глад, защото може да бъде опасен за тях.

В допълнение, гладуването не е полезно за тези, които искат да отслабнат, защото то кара тялото да започне да съхранява мазнините, веднага щом отново има достъп до храна.

 

Автор: David Gutierrez

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×